TIP Davida Vrby #079: What the „F“

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

What the „F“

Myslím FLOW. Většina z nás tento pojem slyšela. Ale ruku na srdce, víte opravdu, co to znamená, jak si stav flow aktivně přivodit? A hlavně, kolik jste si ho užili v tomto roce?

Tak tedy pro připomenutí nebo snad i prohloubení znalostí, pojem flow a vše, co se kolem toho točí, zpopularizoval Mihaly Csikszentmihalyi, který se dlouhodobě tématy z oblasti pozitivní psychologie zaobíral. Nastudujte!

Je velmi zajímavé, že paradoxně jde o stav, kdy náš prefrontální kortex (PFC) funguje na nižší úrovni aktivity než normálně. PFC má v mozku na starost sebevědomí, paměť a mnoho dalšího. To vysvětluje, proč si po stavu flow některé věci nepamatujeme, nevíme, kolik uteklo času.

3F – „flow follows focus“, tedy že flow následuje fokus rád zmiňuje Tony Robbins. Nedosáhnete ho skoro jistě v prostředí otevřených kanceláří, ani s vyrušujícím mobilem na stole. Flow taky není o pohodě. Abyste ho dosáhli, potřebujete správnou úroveň výzvy a hlavně musí jít o něco, co jde ruku v ruce s vašimi silnými stránkami. (Už je znáte?)

Myslím si, že každý by měl mít garantované právo na své flow. Nicméně není tomu tak. Až 60 % lidí nevyužívá své silné stránky v práci, nedělají, co je baví. To je strašně smutné.

Flow uvolňuje lidský potenciál, je základem produktivity, která může narůst až na pětinásobek, dokonce podle Stevena Kotlera léčí. O tom více v knize Stealing Fire.

Nadělte si pod stromeček více flow. Uvědomte si, kdy ho máte, a co se dá udělat, abyste ho měli v roce 2020 více.

— David