TIP Davida Vrby #080: 1 věc!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

1 věc!

Tento tip vyjde den před dnem Štědrým. Asi si ho moc lidí nepřečte. Nevadí! Kdo mě trochu zná, ví, že mám rád velké otázky. Mám jich zapsaných ve svém Wunderlistu (mimochodem skvělá appka, kterou nedávno koupil Microsoft) asi 50 pod vznosným názvem Big Questions.

Vždy když mě nějaká dobrá napadne, doplním ji do seznamu. Zatím si na ně neodpovídám. V příštím roce začnu. Možná nahradí mé tipy.

Při poslední pracovní cestě na Slovensko jsem poslouchal (jako skoro vždy) podcast Tima Ferrisse. Jsou dlouhé, ale opravdu skvělé. Vždy mě po dvou hodinách mrzí, že už skončil a musím čekat na další. V tom posledním jsem zaslechl otázku otázek.

„Co je ta jedna jediná věc, kterou když uděláte, zjednodušíte vše ostatní nebo v nejlepším případě nemusíte dělat už nic jiného?“ Přišel s ní Gary Keller, autor knihy The One Thing. Ta otázka pro mne, toho kdo má problém s prioritizací, je geniální. Dá se použít ve všem.

Co je ta jedna věc ve vztahu s mou manželkou nebo s dětmi? Co je ta jedna jediná věc ve vztahu k mému zdraví. Nebo třeba, co je ta jedna jediná věc, kterou bych měl dělat každé ráno. To mi právě připomnělo skvělou taktiku Robina Sharma, kterou uvádí jako 90/90/1. Tedy dělejte 1 nejdůležitější věc, prvních 90 minut dne dalších 90 dní.

Přátelé, co je ta jedna jediná věc, kterou byste měli udělat v příštím roce? Věc, která vám daný (mimochodem přestupný) rok, který začíná novou dekádu, vylepší a postará se o to, že si na řadu dalších otázek už odpovídat nemusíte?

Mějte skvělé svátky, vstupte dobře do roku 2020.

— David