TIP Davida Vrby #083: Bojíte se více čerta, nebo prezentování?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Bojíte se více čerta, nebo prezentování?

Málokteré věci se lidé bojí tak jako veřejného projevu. Z jedné statistiky dokonce vyplynulo, že veřejného vystoupení se lidé bojí (po strachu z úmrtní příbuzného) nejvíce.

Na druhé straně, schopnost efektivně prezentovat patří v nástrojárně lídra na přední místo. Prezentace vyhrály volby, získaly start-upům peníze pro jejich projekty. Jak jste na tom vy?

O prezentování se dá mluvit opravdu dlouho. Jedna jediná osvědčená technika jak prezentovat však neexistuje. Někdo jako Seth Godin použije sto slajdů za 40 minut, někdo zase ani jeden, např. Ken Robinson a jeho nejsledovanější TED talk. Někdo mluví rozvážně a klidně, jiný zase velmi hlasitě a energicky. Někdo se učí prezentace slovo od slova, někdo si pro zachování autenticity pamatuje pouze klíčové momenty neboli „riffs“.

Je však pár věcí, které platí vždy. Pokud se neučíte prezentace nazpaměť, tak jako já, tak určitě vždy promyslete začátek. Prvních pár vět nazpaměť znejte. Stejné to je s koncem. Super prezentátor Eric Edmeades mluví o bezpečném vzletu a přistání.

Poznejte publikum, pokud to jde. Čím konkrétněji, adresněji budete k publiku mluvit, tím lépe. Mluvte mluvou kmene. Pracujte s rukama. Gesta fungují vždy. Má to však svá pravidla. Určitě jste už taky viděli TED o „power poses“ od Amy Cuddy.

Rovněž platí, že rychleji je lépe. Knihy jsou namluveny na cca 150-160 slov za minutu. Nejlépe jsou však hodnoceny přednášky se 200-220 slovy za minutu. A tak dále, a tak dále.

Opravdu stojí za to si o tom něco přečíst. Prezentování je dovednost, kterou se vyplatí posilovat. Každý se ji může naučit. Budete ji, nejen v roce 2020, potřebovat.

— David