TIP Davida Vrby #086: Na co myslíte? POZOR!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Na co myslíte? POZOR!

Nemáme křídla, neumíme létat. Za to umíme myslet. Tolik toho bylo napsáno o myšlení a myšlenkách. Buddha říká, že vše, co jsme, je výsledkem toho, nač jsme mysleli. Velmi podobnou úvahu si přečtete i v bibli. Nenajdete jednoho motivačního spíkra, který by se tématu nevěnoval. Pokud se pídíte po něčem spirituálnějším, doporučuji yogiho Sadhguru.

A není divu. Mrkněte se kolem sebe. Vše, co vidíte, začalo jednou jako myšlenka. Myšlenkou začaly války. Myšlenka (pokud vynecháme neštěstí) stála za těmi nejlepšími, ale i nejhoršími věcmi tohoto světa, včetně našeho života.

Myšlení je nejen volba a dar, ale také obrovská odpovědnost. Na co myslíme, jak o tom přemýšlíme, je to, oč tu běží. Téma myšlenky jako mé svobodné volby a práce s ní mi nejlépe pomohl pochopit právě Sadhguru ale i Jon Butcher ve skvělém kurzu na Mindvalley, Life book.

Každá myšlenka (máme jich za den tisíce) je následována chemickou odezvou (třeba vyplavením adrenalinu) v našem těle. Myšlenky (ty pozitivní) stojí za fungováním placeba. Ty negativní (kterých může být až 70 %) za nocebem. A co efekt známý jako sebenaplňující se proroctví. Je absolutně klíčové, jak dobře s myšlenkami pracujeme, jak je tříbíme, kterým se věnujeme a které necháme proletět hlavou bez povšimnutí.

Pokud je myšlení priorita, protože nás utváří, je třeba si na ně udělat čas a to každý den. Mimochodem, znáte pojem GYLIO (get your life in order). Už 10 let dostávají studenti na Queen‘s College v Melbourne jeden týden k dispozici, aby si utřídili myšlenky na další semestr. Já si beru své svůj „GYLIO“ příští týden.

Buď se k našemu životu (tedy myšlenkám, které ho vytváří) postavíme odpovědně, vědomě, nebo životem projdeme jako subjekty myšlenek jiných. Je naše volba, kterou cestou se vydáme. Dobrý začátek je time blocking v kalendáři a pravidelná meditační praxe.

— David