TIP Davida Vrby #088: Nastavení mysli! Zase? Nuda.

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Nastavení mysli! Zase? Nuda.

Asi těžko najdeme někoho, kdo ještě neslyšel o úžasné knize a teorii Caroll Dweck, která rozebírá téma nastavení mysli. Dovolte mi používat dále slovíčko mindset. Jen ve zkratce. Ten může být buď fixní, nebo růstový. Hádejte, který je lepší. Ale vážně, tato kniha je opravdu skvost a každý (i ten, kdo lidi nevede) by si ji měl přečíst. Mimochodem ona kniha stojí třeba za zcela unikátní kulturní transformací Microsoftu pod taktovkou Satya Nadella.

Posuňme se dnes ale o kousek dále. Buďme více konkrétní. Tedy, jak by se mělo růstové myšlení propisovat do pracovního prostředí.

Mindset absolutní tolerance a uznání: Vycházejme vždy z předpokladu, že ten druhý to myslí dobře, že se jen na něco dívá prostě jinak. Zní to banálně, ale je to docela silný aha moment. Během workshopu minulý týden mi jeden z účastníků dal dobrý tip. Představme si, že na stůl položíme velkou šestku. Tedy já ji vidím jako šestku, ten druhý jako devítku. Aha!

Mindset otevřenosti a empatie: Nebojujte proti rezistenci a jinému názoru. Použijte obé jako energii pro diskuzi při hledání lepšího řešení, pro kvalitativní růst, pro změnu. Pro jistotu přikládám odkaz na další skvělou knihu Kim Scott o radikální otevřenosti.

Mindset autonomie: Bojujme dnes a denně proti micromanagementu, třeba i nahlas a písemně vyjádřenou proklamací, která posiluje autonomii.

Jsem přesvědčen, že když pro začátek posílíte tyto tři mindsety ve firmě, týmu, rodině, ledy se posunou. Co si teď asi myslí moje rodina, když to čte...

— David