TIP Davida Vrby #089: Všichni tak trochu žonglujeme

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Všichni tak trochu žonglujeme

Nemáte někdy pocit, že máte ve vzduchu až příliš mnoho balónků, že žonglujete? Nemáte strach, že nějaký balónek spadne, a že si tak uděláte ostudu před publikem?

Hodně balónků ve vzduchu způsobuje pocity, které se mohou přeměnit v dlouhodobé mentální přetížení, špatný spánek, vysokou hladinu kortizolu. Nic z toho nechceme. Mimochodem, znáte knihu Drogy lidského těla Josefa Zehenbauera o látkách, „drogách“, které si v těle sami vytváříme?

Jsme taková malá lékárna, která buď produkuje látky, které nám pomáhají (třeba endorfin), nebo které nás mohou zahubit. Kortizol (pokud je jeho hladina dlouhodobě vysoko) mezi ně patří.

Už je to nějakou dobu, co jsem si řekl, že jsou asi jen 3 (maximálně 4) balónky, které ve vzduchu musím udržet vždy. Ty ostatní nechť popadají, ať si kdo chce, co chce, říká. Jde o zdraví, rodinu, charakter (tedy držet se svých hodnot) a k tomu v mém případě ještě osobní rozvoj nebo učení, chcete-li. Na rovinu, všechny jsem už jednou zvedal ze země a nechci, aby se to opakovalo.

Tak často se setkávám s manažery (ale bohužel i mladými lidmi), kteří na minimálně jednu z těchto věcí zapomněli, a místo toho tam mají balónky jako práci, kariéru, úspěch, potěšení… Znám ale i ty, kteří se brzy a skvěle naučili žonglovat se třemi, a potom už nebylo těžké přidat třeba další 2.

Tyto 3, 4 balónky jsou hlavními zdroji naší (mé určitě) energie, našeho energy managementu. Pokud o tom chcete vědět víc, dobrý pramen je Tony Schwartz nebo u nás Odyssey.

Můj tip zní - žonglujte vědomě. Není balónek jako balónek. Když ovládnete svou lékárnu, nebudete potřebovat Dr.Maxe.

— David