TIP Davida Vrby #091: Zjednodušujte, zjednodušujte, zjednodušujte…

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Zjednodušujte, zjednodušujte, zjednodušujte…

Kdyby mi před pár lety někdo řekl, že jsem jednoduchý, asi bych se naštval. Ted’ se po této nálepce pídím. Aktivně se tedy snažím svůj život zjednodušovat a není to díky lenosti. Když si vzpomenu na ty nejlepší dny života, byly vždy jednoduché. Dělal jsem jednu věc skoro celý den. Byl jsem s rodinou nebo kamarády. A co jídlo nebo design?

Asi jste už slyšeli nebo četli mnoho rčení na téma jednoduchost (v AJ simplicity). Myslím, že to nejznámější je da Vinciho „Simplicity is the ultimate sophistication“. To použil později i Jobs v první brožuře Applu. Skvělý článek HBR na dané téma nesmí uniknout vaší pozornosti.

I přesto, že to tak nějak všichni víme, jsou firmy a náš svět stále komplikovanější a komplexnější. Neplést prosím! Firmy rostou a obé jimi prorůstá jako houba nebo plevel. Co s tím? Je absolutně nutné, aby se tomu někdo věnoval. Složité systémy a procesy jsou důvody, proč lidé z firem odchází (hned za špatným šéfem, toxickou kulturou nebo nedostatkem osobního růstu).

Jak je možné, že Netflix umí celé téma compliance vyřešit jednou větou (Act in Netflix’s best interest) v jejich kulturní brožuře, a jiné firmy k tomu potřebují stovky právníků a stránek směrnic. V roli generálního 3M jsem nabízel za zrušení směrnice nebo zjednodušení procesu láhev červeného vína.

Zjednodušování a jistá snaha po minimalismu by měla být naší prioritou, pokud chceme žít lepší život, osobní nebo pracovní. Není právě teď ten dobrý čas o tom aktivně zadumat?

— David