Tip Davida Vrby #094: Miluji otázky. Co vy?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Miluji otázky. Co vy?

Síla otázek v mluvě je neuvěřitelná. Samy o sobě tvoří jen asi 6 % průměrného rozhovoru, nicméně iniciují až 60 % následné diskuze.

V jedné studii od Losada & Heaphy se dokonce zjistilo, že ve firmách, kde je kladeno mnoho otázek (během meetingu a jednání), je výrazně lepší firemní kultura a následně také výsledky. Firmy, kde zaznamenali poměr 5 otázek na 1 prohlášení, jsou ty, které outperformovaly. Firmy, kdy byl zjištěn poměr 0.4 otázky na 1 vyjádření (často šéfů), byly na obrácené straně spektra. Fascinující!

Vzpomínáte na tip 80? Tam jsem se přiznal, že chytré otázky sbírám a zapisuji si je. Některé mě napadly, některé jsem si přečetl nebo zaslechl. Zmiňuji tam ale hlavně tzv. otázku otázek. Možná je dobrý čas připomenout si ji. Pamatujete na ni? Pokud ne, proklikněte na daný tip.

Otázky jsou také silným hnacím motorem inovací. Všichni skvělí inovátoři se ustavičně ptali: Proč? Proč ne? Šlo by to i jinak? A co metoda 5 Why’s? S pomocí této jednoduché techniky se dostanete až k jádru problému. Používáte ji?

Pokud máte co do činění s koučováním, tak víte, že koučování je v podstatě postaveno na pokládání otázek. V dnešní době by měl být každý lídr tak trochu kouč, a proto je nutné kladení otázek trénovat. Sledujte se. Kolik dáváte otázek v poměru k vašim prohlášením? To je dobrý začátek.

Pozor na destruktivní (vs. konstruktivní) otázky. Jako třeba: „Kam jsi zase dal(a) klíče?“ Ty většinou diskuzi nerozvíjejí. Na druhé straně otázka projevující autentický zájem má někdy až neuvěřitelnou sílu. Více např. v knize M. B. Steinera The Coaching Habit s podtitulem „Mluvte méně, ptejte se více a změníte váš styl vedení jednou provždy.“

— David