Tip Davida Vrby #102: Jste vysoce zaměřený lídr?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Jste vysoce zaměřený lídr?

Slyšeli jste už pojem „highly intentional leader“ (dále jen HIL). Asi to zní lépe než můj český překlad v titulku. Už jsem jednou uváděl Earla Nightingale v souvislosti se silou myšlenek. Teď ho uvádím v souvislosti s tématem, které se dá popsat jako síla záměru.

Tento autor se v době boomu Ameriky snažil zjistit, jak je možné, že ze 100 Američanů, kteří byli ve 25 letech na stejné startovní čáře, zbohatne jenom jeden. Další 4 jsou zabezpečení, 5 v důchodovém věku ještě pracuje, nicméně zbytek je na mizině. Důvodem je životní záměr (sen, plán, úmysl), resp. jeho absence.

Mark Sanborn, jeden z „Global Gurus“, na podobném základu vytvořil rovnici: jasný záměr + konzistentní akce = úspěch. Vím, zní to až banálně. Ale proč to tak má jen 5 % lidí?

Dobrý HIL je „zaměřený“ (je čas přemýšlet o původu slova) v každém momentu: před schůzkou, před meetingem s týmem, každé ráno před nadcházejícím pracovním dnem...

Mimochodem, je to i o zdraví, o tom, co jíme (a hlavně nejíme), o tom, jestli sportujeme. O tom, zda máme život (myšlenky, emoce, návyky) v rukou.

Ale zpět do práce. Pokud jste HIL, vaši lidé po meetingu ví, co se od nich chce. Lidé jsou sladěni v dalším směřování. Nedostatek „zaměření“ je hlavním důvodem, proč jsou meetingy nesnesitelné. Pokud jste „zaměřená firma“, lidé vědí, kam směřuje, jak jsou rozděleny role a odpovědnosti. Krutá realita však říká, že jen minimum firem patří do této skupiny.

Mrkněte na pár tipů, jak se stát více intentional. Tím chci říci, dá se to naučit. Je to super důležitá kompetence.

Takže, jdete někam, nebo jenom jdete? Jsem přesvědčen, že za „b“ je správně a že je dobré na naší „intencionalitě“ pracovat dennodenně.

— David