Tip Davida Vrby #103: Humor, to je, oč tu běží!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Humor, to je, oč tu běží!

Asi před 25 lety jsem pracoval pro německou firmu ESPE. Můj šéf Klaus B. (už není mezi námi) byl velkým propagátorem myšlenky, že humor do práce nepatří. Myslím, že málokdo by s jeho názorem dnes souhlasil. Nebo?

Proč je, sakra, všude tolik super vážně vyhlížejících šéfů a politiků, učitelů, vrátných a policajtů? Proč jsou meetingy často nudné a vtip je vnímán jako snižování něčí autority? Nevím, respektive oni neví, co víme my.

Humor prokazatelně zvyšuje efektivitu a inovativnost, kdy naopak vážnost podporuje tunelové vidění (tzv. narrow thinking & tunnel vision). Jsou na to studie.

Humor zvyšuje produktivitu, ale taky snižuje hladinu stresu. Myslím, že to je přesně důvod, proč ty nejlepší vtipy vznikají v těžkých dobách. Vzpomeňte na židovské vtipy nebo ty z doby nedávné, coronavirové. Byla u vás toto jaro legrace, nebo dělal šéf peklo?

Humor (učitelé a lektoři) nám taky pomáhá si věci lépe pamatovat. Dělá nás šťastnějšími, protože když se smějeme, vyplavuje se nám v těle dopamin. Dokonce při smíchu hubneme a posilujeme si imunitu.

Chytré firmy jako Zappos mají humor jako nedílnou součást firemní kultury. Southwest Airlines najímá (tedy ted‘ asi ne) jen lidi se smyslem pro humor.

Když si vzpomenu na své dobré šéfy a na své úspěšné kamarády, se všemi je velká sranda. Myslím na týmy, se kterými mě to bavilo – vždy tam byla spousta humoru, který je spojoval. Mimochodem, vtipní šéfové jsou i lépe placeni.

Trocha čísel. Průměrně se smějeme asi 20x denně. Z toho až v 96 % případů za přítomnosti někoho jiného. Co z toho plyne? Pozor na home office!

A výzva nakonec. Jsme jediné bytosti, které mají dar se hlasitě smát. Využívejme toho tedy na maximum. Udělejme si ze života jeden velký JOKE. 20x denně nestačí.

— David