Tip Davida Vrby #108: Rozhodujte lépe!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Rozhodujte lépe!

O málokteré manažerské disciplíně bylo napsáno a řečeno tolik jako o rozhodování. Proto prosím nečekejte, že vám tento tip v rozsah 250 slov vše osvětlí. Snad vás jen trochu navede. V Psychology Today si můžete přečíst samotný úvod do tématu.

Sám se v této disciplíně vnímám jako novic, nicméně myslím, že se postupně vylepšuji a je pár technik, které mi v tom napomáhají. Nejde neuvést Daniela Kahnemana, který za své bádání o rozhodování dostal Nobelovu cenu. Jeho kniha Myšlení rychlé a pomalé je prostě skvělá.

Jedna z Kahnemanových hlavních myšlenek rozebírá, kdy se máme spoléhat na intuici a kdy je lépe dát přednost rozumu a datům. Intuice nás může občas pěkně zradit. Je mnohdy založena na předsudcích, „biasech“, na našem podvědomí. První rada tedy zní. Udělejte si odstup, počkejte, posbírejte více dat a pohledů, než rozhodnete. Naslouchejte proto intuici, ale rozhodujte se s fakty v ruce.

Dále se mi také osvědčily rady šéfa Amazonu Jeffa Bezose. Vnímám ho dnes jako jistého guru a inovátora manažerského rozhodování. Kromě jiného mě naučil, že vždy je dobré napřed posoudit, jestli je výsledek rozhodnutí vratný, či nikoli. Pokud je rozhodnutí vratné (můžete projít otevřenými dveřmi zpět, jak říká Bezos), rozhodujte se rychle. Jinak platí má první rada. Skvělé, až revoluční je amazonské „disagree and commit“. To si určitě nastudujte.

V neposlední řadě používám techniku změnového kříže, kterou jsem se naučil na kurzu koučinku. Zná ji každý kouč. Měl by ji znát každý manažer.

Právě jsem oblast rozhodování jen tak škrábl po povrchu. Vy se určitě zanořte hlouběji. Život je o kvalitě a konzistenci našich rozhodnutí. Víc by mělo být těch vědomých než podvědomých. Mrkněte určitě ještě na Dana Arielyho.

— David