Tip Davida Vrby #109: Má „4L“ a půlroční osobní retrospektiva

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Má „4L“ a půlroční osobní retrospektiva

Kdo v dnešní době plné agilních transformací nedělá retrospektivu, jako by nebyl. O agilitě a o popisu technik jako je retrospektiva to dnes ale nebude.

Kdo si mé články čte déle, ví, že rád píšu o energy managementu. Tak nějak se ho ve své práci dotýká mnoho lidí, které baví osobní rozvoj: Robin Sharma, Tony Robbins, ale hlavně Tony Schwartz. Od něj jsem poprvé slyšel, že život není o řízení času (tedy time managementu), ale o řízení energie, své vlastní, týmu.

Mně se tento koncept moc líbí. Je základem pro mou osobní misi, pro má 4L: „to live, to love, to learn, to light“. (Omluva: V češtině bych z toho neudělal 4L). Tedy, chci žít zdravěji, obklopen lidmi, které mám rád. Chci se učit o světě i o sobě, svých emocích, myšlenkách, těle a k tomu se snažit v roli kouče a infopreneura to naučené sdílet a přimět tak lidi, aby dělali více vědomých rozhodnutí častěji.

Nadcházející víkend si chci v osobní retrospektivě zhodnotit, jak se mi toto v posledním půlroce dařilo. Projdu si, co jsem si pro tento čas nalinkoval, a podrobím to osobní kritice.

Tento půlrok byl hodně jiný. Je spousta věcí, které jsem musel přerámovat (toť skvělý nástroj stoiků pro zvýšení odolnosti). Jak říká Srikumar Rao, přerámovat se dá každá situace. Je také mnoho věcí, za které jsem vděčnější než dříve. Mimochodem, pravidelné projevování vděčnosti je jedna z nejúčinnějších praktik pozitivní psychologie (ověřeno studiemi). Pokud v tom nejedete, je čas začít!

Už teď vím, že ve všech oblastech bych si jedničku s hvězdičkou nedal, nicméně vím, že ve všech jsem se posunul. Počet vědomých rozhodnutí v každé ze 4 oblastí narostl. Jaký byl váš první semestr? Vědomější?

— David