Tip Davida Vrby #110: Post-it? Stále svěží čtyřicátník!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Post-it? Stále svěží čtyřicátník!

Tento rok slavím 50. Můj kamarád, který mě provází už 20 let, oslavil čtyřicítku. Ale vážně, bez tohoto malého papírku si nedovedu představit, jak bych fungoval. Jsem přesvědčen, že nejen zvyšuje mou osobní produktivitu, ale taky efektivitu všech školících, vzdělávacích i koučovacích aktivit, které s klienty dělám.

Možná si říkáte, co má společného Post-it s manažerským tipem? Hodně. V tipu 28 jsem mluvil o nástrojárně lídra. Post-it tam 100% patří. Dají se s ním dělat divy. O tom trochu později.

Jak to všechno začalo? Zlí jazykové tvrdí, že vznik Post-it byla v 3M náhoda. Nebyla. Zvídavé čtenáře uspokojí snad toto vysvětlení. Teď bych měl dodat, že jsem pro 3M dlouho pracoval, přičemž 6 let jsem vedl českou pobočku této technologické inovativní korporace. Nejsem tedy zcela objektivní.

Stále vidím spoustu firem a zasedaček, kde Post-it (nebo jeho různé copycats) nemají. Při jednáních se nic nezapisuje. Když se vymýšlí, tak se jenom povídá a to s představou, že si to někdo zapamatuje. Na druhé straně v Ideo nebo v Direct People (v továrnách na inovace) najdete barevné papírky na každém stole. Vím to. Byl jsem tam. V podstatě ve všech firmách, kde se (opravdu) tvoří, jsou Post-it a stovky jeho variací přítomny.

Nyní ty divy. Post-it se dá používat na retrospektivy, na techniky jako stop/start/continue. Dá se jím dělat sales funnel nebo kanban na stěně vaší kanceláře. Více vám řeknou např. v Miro. Já ho (ten řádkovaný) používám i jako můj to-do list.

Aplikace, které Post-it měly nahradit, přišly a zase odešly. I ti největší digi geekové se často bez tohoto papírku neobejdou, ani v době exponenciální. Zeptejte se třeba v Googlu nebo Singularity University.

Naučte se pracovat s Post-it. Je to radost a budete vypadat cool.

— David