Walking meeting

Vysedávat celý den v zasedačkách je otrava a není to ani zdravé.. Dejte vašim schůzkám nový rozměr. Využijte potenciálu nového trendu, trendu walking meetingů aneb „schůzek procházkou”.

Jak název napovídá, jde o změnu přístupu ke schůzkám. Místo tradičního meetingu v zasedačce nebo kavárně si domluvte procházku. Podobnými procházkami byli známí už třeba Steve Jobs nebo Barack Obama.

Proč něco takového dělat?

Studie ukazují, že při procházce fungujeme jinak než v uzavřené místnosti. Kombinace čerstvého vzduchu a pohybu má pozitivní dopad na kreativitu.

Zároveň je to skvělá možnost protáhnout tělo, protože sezení celý den není vůbec zdravé. Jak dokazuje třeba článek s názvem “Proč je sezení novým kouřením”. Negativní dopady přílišného sezení čítají věci od bolesti zad, nadváhy přes dopady na mentální zdraví až po zvýšené riziko různých rakovin nebo onemocnění srdce.

V neposlední řadě to je hezká příležitost zpestřit si den. :)

Jak na to?

  • Ideální počet lidí pro takový walking meeting je logicky dva až tři lidi.
  • Příklad z praxe, jak k walking meetingům přistupovat je z dánské firmy SEB Pension - do kuchyněk na všech patrech kancelářské budovy připravili hotové mapy - pro 15, 30 i 60minutový walking meeting v okolí. Lidem pak už si stačí jen vybrat mapu podle délky meetingu a vyrazit.
  • Je dobré, když připravené trasy vedou ideálně parkem, kolem vody nebo jinými klidnými místy. Pokud to jen trochu jde.
  • Snažte se meetingového společníka/společnici formátem schůzky nepřekvapit a dejte vědět, co chystáte předem.
  • Remote tip na závěr: na walking meeting lze vyrazit i na home-office. Stačí, když si kolegu/kolegyni vezmete "do sluchátek" a každý se vydáte na svou procházku po okolí.
  • Další inspirace třeba v článku od Harvard Business Review "Jak přistupovat správně k walking meetingům".

Walking meeting je jednoduchý a užitečný nástroj, jak zlepšit týmovou spolupráci. Pokud chcete tým posunout ještě víc, pořiďte si Workshop Box, sadu 8 rozvojových workshopů bez potřeby externího facilitátora.

Zdroj: Woohoo Inc. & SEB Pension, text ve spolupráci s Klára Škvorová

P.S.: Podívejte se předchozí tipy: