ZÁCHRANNÁ SÍŤ

Síť beru jako prostředek k tomu, abych byl lepší člověk. K učení nebo třeba abych se lépe rozhodoval.

Přemýšlel jsem, co mi vlastně síť dává krom zpětné vazby, která je tak strašně důležitá. Mít lidi kolem, kteří se nebojí mi říct, že se chovám jako blb, je dar.

Dále je to učení. Učení na všech frontách, být lepší manžel, táta nebo třeba posunout své dovednosti ve VR, to mi také síť dává. Učení ve skupině je jednou z nejefektivnějších technik. Moc mi pomáhá dívat se pod ruce lidem z jiných kontextů.

Na síť a lidi v ní se obracím i v případě, že chci něco koupit do domácnosti nebo na sport, nebo třeba když hledám lékaře, chůvu, dobrou restauraci, nebo když se chci podívat na dobrý film.

Síť mi slouží jako cenný zdroj informací. Je to klasický filtr jako na sociálních sítích, jenže je vědomý, protože obsah jsem si do něj vybral sám a ne algoritmus. Snažím se zachovávat si různorodost. Lidé v síti mi každý den naservírují mnoho cenného obsahu, a tak na konci dne mohu dělat lepší rozhodnutí.

Musím říct, že to samozřejmě funguje i businessově, protože vzájemná pomoc je vždy lepší, než když je člověk na všechno sám. I když se tohle jeví jako naprosto logické a evolucí prověřené, schopnost spolupracovat je řemeslo. Vždy, když o spolupráci uvažuji, v hlavě mi naskočí Jánova věta:

“Je lepší mít dvacet procent z milionu než sto procent z nuly.”

Síť dokonce zachránila život mému otci.

Vše, co tu píšu, je samozřejmě sociální kapitál jednotlivce, ale je zajímavé, že může fungovat přenesení důvěry pomocí symbolu.

Ať už je to Růžový slon nebo červené tlačítko, je možné svůj kapitál krásně rozšiřovat a čerpat nové možnosti. Samozřejmě platí, že když budu jen čerpat, dojde ostatním trpělivost. Dávat a proaktivně nabízet svou síť a kontakty k dispozici ostatním je tedy klíčem.

Jak bohatá a pestrá je vaše záchranná síť?

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza