Zamyšlení na téma víra a vlnolamy

Říká se, věř a víra tvá Tě uzdraví...Víra má hodně podob a je jí třeba velmi silně podrobovat zkoušce kritického myšlení. Dneska ale nechci rozebírat téma Covid, placebo nebo kritické myšlení, i když mě to tam táhne. Zkusím se zastavit u víry jako takové.

Před časem mi přítel ukázal v kanceláři nápis, který si tam dal, aby nezapomínal. Stálo tam “BELIEVE”. Teklo mu tenkrát trochu do bot a říkal, že je třeba si víru připomínat. Díky knize Ericha Fromma jsem si začal uvědomovat, jak jsou častokrát pro mě silnější slovesa než podstatná jména. Víra je rozhodně ten příklad.

Věřit, věřit v sebe, věřit ve svou vizi, věřit v ostatní kolem nás, věřit v něco, co nás přesahuje.

V dobách, kdy akcie laskavosti klesají (díky moc za tenhle obrat, Luboši), lidé se hroutí, businessy padají, začíná být tohle téma pro mě esenciální. Často se mi teď zjevuje skřet, který se mě ptá, zda to vše, co jsme vybudovali, není jen slepá víra. Zda to vše není jen sen, který si sním, a realita je na hony vzdálená nebo se tak změnila, že jsme prostě stavěli loď, která teď stojí na poušti.

Je to možné? I když mi každá buňka mého těla říká, že to tak není, kde vzít jistotu?

Poslední roky jsem opravdu hodně pracoval na tom, abych tyhle pochyby, tohodle skřeta, uměl rychle odehnat. Když jste totiž pionýr a prosekáváte novou cestu pro ostatní, nejsou pochyby moc na místě. Pokud chci vysílat do trhu nějaký signál, lidé kolem by neměli cítit nejistotu. Také moc nevěřím lidem, kteří mluví o zdravém životním stylu a jsou obézní nebo vypadají, jako by se měli právě zhroutit.

Skřet je ale poslední dobou stále hlasitější a je to těžší a těžší. Navíc se opravdu dramaticky mění realita kolem nás, a tak jsou ty pochyby častokrát silnější a silnější. Navíc čísla a data krátkodobě neukazují nic, abych se uklidnil.

Jak z toho ven?

Říkám tomu pevné body. Jsou to místa, o které se člověk v takových chvílích může opřít. Přístav, kam mohu zaparkovat s lodí, když všude kolem řádí bouře.

V prvé řadě jsem tím přístavem já sám. Věci, které mi vstoupily do života, totálně ho přerovnaly a nasvítily neprobádaná a skrytá místa, jsou zpětně skvělým zdrojem. Pak jsou to už jednoznačně lidé kolem. Ti tvoří kvalitní a pevné vlnolamy, které mě zatím nikdy nezklamaly, a svou cestu životem tento pocit jen sílí.

Jaké jsou Tvé pevné body?


Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza