Zamyšlení o prodeji, mistrovství a 20000 hodin.

Pro mnoho lidí je říct si o peníze za hranicí jejich komfortní zóny a občas také dokonce cítím, že se lidé na prodej dívají jako na něco špinavého.

Vraťme se ale ke konceptu Ikigai. Jistě si vybavujete, že je tam kruh, kde se píše, že by mi měla aktivita vydělat na slušný život.

Mohl bych rozebírat, co je to slušný život a co je už za hranou. Každý má tuhle laťku někde jinde. Někdy je ten tlak okolí opravdu šílený a my jedeme ve vleku někoho nebo něčeho a nejsme schopni vyskočit. Vidím, že se to často stává hlavně u lidí, kteří dlouho působí ve velkých firmách. Ti se na mě občas obracejí s tím, abych jim pomohl najít práci. Když se dostaneme na jejich finanční očekávání, protočí se mi panenky. Vždy se to snažím nehodnotit, ale doba se mi zdá někdy fakt už trochu zvrácená a obzvláště, když mi ten člověk řekne, že to potřebuje jako minimum pro spokojený život.

Chtěl bych se tímto dostat k hodnotě a koho vlastně já považuji za experta. Často nad tím přemýšlím a finálně jsem si to zvědomil až s příchodem krize.

Mám kolem sebe mnoho skvělých a pracovitých lidí, kteří chodí do zaměstnání a jsou opravdovými experty na nějakou oblast nebo špičkově řídí své týmy. Pak jsou tu lidé, kteří mají poctivou živnost, která uživí je a jejich rodinu. Nebo postavili firmu, která zajišťuje obživu pro několik dalších rodin nebo postavili firmu s obratem miliardy. V každé z výše uvedených možností patří takoví lidé jistě k málu a disponují mnoha dovednostmi v mnoha oblastech a lidé k nim naprosto právem vzhlíží.

Co když ale postavíte několik firem, které dosáhnou miliardy nebo vytvoříte několik unikátních konceptů?

Pokud je člověk úspěšný v jednom odvětví nebo v jedné firmě, je to jistě super, ale znám pár lidí, kteří excelují ve více kontextech. Expert je tedy pro mě člověk, který dokáže opakovaně prokazovat svou expertízu v různých kontextech. Umění přenést expertízu do jiného kontextu je podle mě svatý grál, který dává naprostou svobodu. Pak už je totiž jedno co se děje kolem, protože vy se s okolnostmi umíte vypořádat. Častokrát navíc ještě u takto výjimečných lidí narazím na poklad v podobě neuvěřitelné pokory, nadhledu a chuti pomoci.

Kolik takových lidí kolem znáte?

Zamyslete se, kolik skvělých školitelů zhasíná, když mají jít v dnešní době do online nebo třeba jít po korporaci školit do menší, třeba výrobní, firmy? K mému překvapení si ale ti nejlepší neříkají horentní sumy, nekřičí na sociálních sítích, ale prostě a jednoduše makají a stále se učí. Tráví hodiny a hodiny času ve svém flow, řešením problémů, studiem. Na křik jim už nezbývá čas.

To je ale věc, která mě opravdu moc zlobí, a tak jsem si už před nějakou dobou dal za cíl, takové lidi hledat, učit se od nich a také je a tuto kvalitu nasvěcovat. Vždyť oko Saurona by se občas mohlo dívat i tímto směrem.


Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.