Zamyšlení o serendipitním myšlení a sociálním kapitálu.

Představte si algoritmus, který Vám vybere skupinu lidí. Lidí, kteří jsou úspěšní v tom, co dělají, jsou chytří, otevření, upřímní a můžete se s nimi bavit úplně na rovinu a o všem možném. Vybírá je ne na základě oboru nebo vašeho zájmu, ale podle Vašich hodnot. Představte si, že máte padesát až sto takových lidí na dosah. Co uděláte?

Já osobně se budu snažit mít co nejkvalitnější kontakt se všemi. Budu logicky postupovat tak, že prioritu budou mít lidé se mnou podobným zájmem. Třeba inovátoři a podnikatelé. Dále už pojedu na doporučení nebo v random módu. Už skoro deset let se pravidelně setkávám s různými lidmi. Říkáte si, no to snad každý, ne? Nebo, a co je na tom?

No, není potkávání a potkávání…Co pro mě znamená kvalitní potkávání?

V prvé řadě je to zájem o daného člověka. Ten jsem začal vylepšovat kurzem koučování. Tam jsem poprvé viděl tu pestrost a možnosti řešení problémů, kterých jsou lidé nositely. Tohle je pro mě neuvěřitelná studnice učení a ano, v konečném důsledku je to sobecký zájem. Tady to ale nekončí. Dále aktivně hledám na člověku jeho potřeby a zkouším se ptát na to, co on nebo ona potřebuje a zda bych nemohl být nějak nápomocen.

Předesílám, že to nedělám ty roky zištně, ale protože věřím, že to tak prostě má být. Jdu do komunikace otevřený a bez skryté agendy, protože tu autenticitu a hlavně opak prostě lidé rychle vycítí. V neposlední řadě mám taky dobrou pamět, která mi v tom hodně pomáhá. Většinou si zapamatuji ty příběhy lidí a když je vidím znovu, vše se mi krásně vybaví.

Pokryli jsme základ, na který ale navazuje další vrstva a to je vytvoření vztahu a důvěry, která se nedá vybudovat přes noc. Mohu potvrdit, že se dá urychlit předvýběrem lidí, ale následně je dramaticky akcelerována spoluprací. Když mi někdo z mého okolí doporučí člověka, se kterým bych se měl potkat, neváhám ani na chvilku. Abych to ale mohl dělat, nesmím mít natřískaný kalendář k prasknutí nebo v něm musím mít místa právě na tenhle typ aktivity. Díky ní jsem už v minulosti našel opravdové bohatství, aniž bych ho hledal.

Pojďme dál. Představte si, že algoritmus nejen vybírá lidi, ale vytváří i příležitosti k tomu, aby se dva a více lidí společně zapojilo do nějaké aktivity. Teprve až společnou prací totiž nejlépe ověřím, zda si s tím či tou sedíme, zda se nám spolupracuje dobře. V téhle vrstvě jsou už oka pomyslné sítě opravdu malé a tak proklouzne opravdu jen málo lidí. Tady je to už opravdu vyšší dívčí plná zpětné vazby, potu a někdy i slz.

To ale neznamená, že ten či ta, kteří v síti zůstanou nejsou dobří, nemohu se od nich učit a škrtnu je ze seznamu. Nikdy to totiž není jen na jedné straně a ten fit je prostě a jednoduše vzácný. To, co tady popisuji je opravdu velmi propracovaný systém, který maximalizuje pravděpodobnost spolupráce vedoucí k vytvoření vztahu.

Zdá se Vám to povědomé? Tak zkuste za algoritmus dosadit Red Button...

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.