10 praktických námětů na zklidnění a osobní wellbeing

Jednou za dva měsíce se setkáváme my, kteří koordinujeme či organizujeme aktivity a produkty v naší síti (honosně scrum masteři :-D). Tentokrát nám to vyšlo pěkně před Velikonoci ve svižném tempu lockdownu navzdory.

Pokud máš stejně jako naše skupina pocit, že se teď nějako vše řítí rychlostí blesku a občas to působí jako "neverending work", tak se Ti může hodit našich 10 praktických námětů na zklidnění a osobní wellbeing, které jsme poskládali právě na této chůzce.

  1. Walking meeting aspoň jednou denně
  2. Mít v kalendáři čas na jídlo
  3. Mít v úkolníčku (trello) možnost vracet akce zpět do backlogu a také je "pohřbít", aby nestresovaly
  4. Mít pravidelný "úspěšníček" aneb, co se povedlo udělat (milník, poděkování) ... není to samozřejmost, tak můžeme oslavit ne?
  5. Pochval za něco kolegu/yni v týmu - málo se teď vidíme, takže "prosím" a "děkuji" jsou prostě potřeba
  6. Připomínej, na čem jsme se domluvili minule a na co tedy navážeme...je normální, že tu a tam zapomeneme (pomůže třeba Miro)
  7. Není třeba chytit všechny zajíce - pomož si alespoň krátkodobou vizí a oslav, když něco nebudeš dělat
  8. Stále měj na paměti, že vidíme u ostatních na callech jen to nejlepší a posunul se tak referenční bod. Neboj i ostatní mají doma bordel, tu a tam propásnou deadline apod.
  9. Práce je teď víc asynchronní - někdo brzy, někdo pozdě, někdo od moře, někdo z dětského pokojíčku...věř, že každý dělá max možného (ať už obsahem, formou, časem) ... srovnávání se ale nikomu nepomůže. Prosím, "nenormalizujme odchylky" - tvůj režim je super a není třeba přizpůsobovat se ostatním nebo přizpůsobovat ostatní
  10. Hodně komunikace na Slacku, LinkedInu, Mailu, Trello atd.? Jak praví klasik, zprávy do 1-2min klidně odbav rovnou. Stačí emoji, co ukáže, žes zprávu viděl/a. Ostatní počká...ať už máš dedikovaný slot v kalendáři nebo si je uložíš na chvíli, kdy se to bude hodit.
  11. ...bonus: žádné z předchozích pravidel není třeba zavést natož o/po Velikonocích. ;-D

Máš-li vtipný i reálně nápomocný další tip a trik, neváhej rozšířit seznam...karma Ti to jistě vrátí.