20 tipů, jak se stát mistrem návyků (a zvládnout všechno, co chcete) 1/5

Líná, tlustá, nespokojená...

Tohle jsem já na začátku. Je důležité, abyste se s touhle Hankou seznámili, protože musíte vidět, že to byla úplně normální holka bez zvláštních schopností. A nejen to. Kdyby se pořádalo mistrovství v prokrastinaci a originálních výmluvách, s přehledem bych ho tenkrát vyhrála!

Někdo dokáže skvěle ovládat svou vůli. Prostě si jen řekne, že s něčím začne (nebo skončí) a je to. Víc nepotřebuje. Och, tak tam já zatím ani zdaleka nejsem!

Můj emoční mozek si vesele rajtuje na tom racionálním a hlavou mi zní: “No tak si ten věneček kup, je krásně a dnes si ho fakt zasloužíš!” nebo: “Představ si, kolik věcí by jsi stihla udělat, kdybys dnes nešla cvičit!” a taky: “Hej, dneska se ráno cítíš fakt unavená, kašli na ledovou sprchu, dáme ji zítra!”.

Tolik let jsem se pokoušela dostat do svého života nějaké pravidelné návyky a opakovaně selhávala, až jsem uvěřila, že na to prostě “nemám vůli”. Skoro jsem to vzdala.

Až jsem si při jedné dlouhé cestě vlakem do Berlína přečetla knížku Zen Habits od Lea Babauty a bylo to. Jako by mi četl z hlavy! Všechny ty výmluvy a důvody selhání. Všechno sedělo! “Ten týpek ví, o čem mluví, říkám si, tak já to teda podle toho jeho návodu zkusím...

A to byl po všech těch marných pokusech můj vůbec první opravdu funkční začátek.

Od té doby se můj život se rapidně změnil. Osvojení vhodných návyků má vlastně za následek většinu zlepšení, která jsem popsala v článku Co mi dalo čtení seberozvojových knih.

V tomhle článku vám ukážu cestu k mistrovství budování návyků a budu s vámi sdílet vše, co jsem na ní vyzkoušela.

Jen si představte, jak pro vás po jeho přečtení bude snadné osvojit si jakýkoliv návyk, který si zamanete! Chcete pravidelně běhat? Budete! Meditovat jako mnich nebo si užívat otužování jako Wim Hof? Není problém!

Když jsem to zvládla já, dokážete to taky!