20 tipů, jak se stát mistrem návyků (a zvládnout všechno, co chcete) 2/5

V prvním díle článku jsme si řekli, jak si nastavit hlavu ještě před tím, než s osvojováním nějakého návyku vůbec začneme.

V tomto díle si ukážeme, jak skutečně a hlavně úspěšně začít.

8. Nepřemýšlet

“Nepřemýšlej!”, je věta, kterou mě uslyšíte zahalekat každé ráno, kdy stojím rozespalá ve sprše a moje ruka na kohoutku lehce zaváhá, jestli dnes přece jenom nepustit místo ledové vody teplou.

Joooj, mozek je potvora! Jedním z jeho úkolů je chránit nás před rizikem. Mimo jiné to znamená i odrazovat nás od nepohodlí a našeptávat nám výmluvy, proč bychom se raději do žádných změn nebo nových zážitků neměli pouštět. Když mu dáte chvíli šanci, můžete se vsadit, že najde naprosto relevantní důvod, proč byste dnes měli vynechat a vše odložit až na nekonečný zítřek.

Navíc vás nechá všechny ty nepříjemné pocity, které jsou s návykem spojené, pěkně do sytosti prožít.

Takové to když ležíte ráno zachumlaní pod teplou peřinou a představujete si, jak protivné to bude, až si stoupnete na tu ztracenou studenou podlahu a celým tělem vám projede chlad. No a pak jít do té mokré sprchy. A ještě k tomu úplně ledové, která vás rázem probere. Brrr, no fuj! Přitom vy jste tak hezky rozležení. Je vám příjemně a teploučko... Neměli byste si ještě chvilku poležet? Vždyť je neděle... Přece si zasloužíte taky nějaký odpočinek! Život přece není jen o.... a už to jede.

Tohle “Nepřemýšlej!” na mě ihned zabere. Vypínám hlavu ještě dřív, než si začnu všechno to nepohodlí živě představovat, a okamžitě pouštím ledovou. Vy si můžete najít nějaký jiný povel, který vám pomůže přestat váhat a “skočit”.

Mel Robbins ve své knize “Pravidlo 5 vteřin” doporučuje napočítat do pěti a pak danou věc prostě udělat. Na mě tohle, přiznám se, nefunguje - dokážu přemýšlet i když počítám, takže se můžete vsadit, že do pěti sekund mám výmluvu, proč návyk nedodržet. Ale pro někoho jiného to může být užitečný hack, tak proč to nezkusit.

Jinak tohle “nepřemýšlecí” pravidlo pak určitě podpořte i dalším hackem.