20 tipů, jak se stát mistrem návyků (a zvládnout všechno, co chcete) 3/5

V prvním díle článku jsme si řekli, jak si nastavit hlavu ještě před tím, než s osvojováním nějakého návyku vůbec začneme. V druhém díle jsme si ukázali, jak s osvojením nového návyku začít.

V tomto díle se podíváme na to, jak si pracně osvojený návyk udržet.

12. Vytrvat a nepřestat

Aby se nový návyk mohl stát běžnou součástí vašeho života, musíte ho vydržet opakovat dostatečně dlouho. To proto, že váš mozek potřebuje čas na to, aby se v něm pro tento návyk stihla vytvořit nová a dostatečně silná spojení. Díky tomu se pak návyk stane naprosto automatickým.

To, že je návyk již plně integrovaný, poznáte tak, že ho vaše hlava začne sama od sebe vyžadovat. Našeptává vám: “Hej, jsme zvyklí na endorfiny z cvičení, co bude dnes s tím běháním?” nebo “Chceme zase cítit ten boží pocit v těle po ledové sprše, vstávej a šup do ní!”

Garantuju vám, že se to stane i vám. U každého návyku. Potřebujete vždy jen vydržet dostatečně dlouho.

Jak dlouho?

Odpovědi z knih se různí. Někdo vám řekne 14 dní, někde píšou o 30 dnech, viděla jsem i 60, pak 90 nebo dokonce velmi akurátních 66 dní (jak to mohl někdo tak přesně spočítat??).

Pravdou je, že každý návyk vám bude trvat adoptovat různě dlouho. To proto, že je pro vás různě náročný, je vám různě příjemný nebo pro jeho adopci zvolíte různě funkční podpůrné mechanismy. Z toho důvodu bude i automatizace stejného návyku u dvou lidí trvat rozdílnou dobu.

Co je ale dobré si z těchto údajů vzít, je to, že osvojení nového návyku netrvá dny, ale řádově týdny až měsíce. Zvládnutá adopce totiž neznamená pouze to, že návyk dělám, ale to že se stane běžnou a automatickou součástí mého života. To znamená, že na rozhodnutí o jeho provedení už nemusím vynaložit prakticky žádnou zvýšenou námahu, a že se cítím nesvá, pokud bych návyk měla vynechat. U meditace mi to například trvalo 3 měsíce.