20 tipů, jak se stát mistrem návyků (a zvládnout všechno, co chcete) 4/5

V prvním díle článku jsme si řekli, jak si nastavit hlavu ještě před tím, než s osvojováním nějakého návyku vůbec začneme. V druhém díle jsme si ukázali, jak s osvojením nového návyku začít, a ve třetím jak pomoct tomu, že si nově osvojený návyk udržíme.

V tomto díle si přidáme několik dalších tipů a hacků, jak ještě více zvýšit šanci, že se nám podaří nový návyk zvládnout.

14. Jen jeden nový návyk v čase

Nevím, jak to víc zdůraznit, protože tohle je fakt jeden z klíčů k úspěchu: svou šanci na úspěšné osvojení návyku mnohonásobně zvýšíte tím, že se budete v danou dobu soustředit na adopci jen jednoho jediného návyku!

Já si dřív tohle pravidlo přečetla a říkám si: “Pff, já jich v pohodě zvládnu víc najednou, jsem přece dobrá v organizování času!”. Jo, tak houby.

Podstatou není to, že by to nešlo časově zvládnout, ale to, že, nový návyk do doby, než je plně zautomatizovaný, vyžaduje naši plnou pozornost a každodenní vůli. A tam je zakopaný pes.

Podle knihy Síla zvyku má každý z nás určitou denní zásobu vůle. Ta se nám pak během dne odčerpává, kdykoliv se k něčemu musíme jen trochu přimět (odpovědět na zdlouhavé maily, zavolat nespokojenému zákazníkovi, nedat si po obědě dortík, apod.). Jakmile k těmto běžným denním “odčerpávačům” vůle přidáme “vstávat o hodinu dřív”, “dát si ráno ledovou sprchu”, “jít si po práci zaběhat” a další, odpálíte se energeticky, emočně i motivačně již během několika prvních dní.

Já jsem si v začátku nenechala poradit a začala rovnou s osmi návyky. Prostě jsem si nedokázala vybrat, se kterým chci začít, tak jsem tam rovnou rubla všechny najedou. Po týdnu jsem jich držela pět. Po čtrnácti dnech už jen tři a poté jsem vypustila i ty.

Klidně jich zkuste víc najednou, třeba to dáte! Ale pokud se vám stane to, co mně, aspoň budete vědět, co mohlo být příčinou. A možná budete mít díky této zkušenosti i více jasno v tom, se kterým návykem začít jako první.