ALL IN

Ve svém životě jsem vsadil na jednu kartu jenom párkrát.

Přemýšlím nad těmi situacemi, co mě k nim vedlo a také čeho se sázka týkala. Když jsem si to prošel, bylo to u mě hlavně o vztazích.

Znám ale historky, kdy lidé vsadili vše třeba na nějaký nápad nebo podnikání.

Když poslouchám vyprávění podnikatelů o tom, jak zastavili svůj dům nebo se jinak zadlužili až po uši, mám k tomu velký respekt. Udělali to prostě a jednoduše proto, protože něčemu věřili.

Když to píši, úplně cítím v břiše ten tlak a docela dobře se do toho pocitu umím dostat. Musí to být neuvěřitelně těžké a tíživé, nést takové břímě a při tom všem vyzařovat kolem sebe pocit jistoty, aby se k Vám přidali další.

Vybavuji si konkrétní tváře lidí, kteří mi takové historky vyprávěli a většinou se tomu už smáli. Sázka se jim bohatě vyplatila. Ochota riskovat nebo jinak, odolnost k riziku, je podle mě jedním z klíčových faktorů, který dělá dobrého podnikatele podnikatelem.

Riskování podle mě souvisí i s věkem. Už jsem několikrát psal, že je obrovsky těžké začít něco budovat a jít do rizika třeba s malými dětmi. Nikdo nechce vystavit nebezpečí nikoho krom sebe samého. Znám ale historky, kde ani toto nebylo překážkou.

Když uděláte takovou sázku, znamená to, že s tím pocitem budete uléhat do postele a ráno se probouzet. Samozřejmě tedy pokud nevsadíte vše v ruletě, kde je za pár vteřin jasno.V případě dlouhodobého projektu to může trvat roky. V duchu se ptám, jestli se ten tlak třeba nemůže odrazit na zdraví.

Když si představuji projekt, na který vsadit, a přemýšlím, jak by měl vypadat, nacházím tam pár věcí.

Tou první a základní jsou lidé, se kterými na něm budu dělat. Musí mě to s nimi bavit, ale musím cítit i nasazení a vědomí toho, že jsme v tom spolu. Najít takové je hodně těžké, protože to znamená, že mají u vás nejen hlavu a ruce, ale hlavně srdce.

Cítit, že ostatním na té věci záleží podobně jako vám, je sice bláhové, ale stačí to prý alespoň z poloviny. Toto není z mé hlavy. Dočetl jsem se o tom v kapitole 79. v knize Inspirace Baťa. Píše se tam toto :

100% autorova nadšení = skutečnosti, že 50% zapojených lidí bude sdílet jeho nadšení alespoň z poloviny.

Tahle kapitola mi opravdu vyrazila dech a vedla mě k hlubokému zamyšlení, pochopení, ale také vděčnosti, když se podívám kolem sebe. Byla pro mě asi tou nejzásadnější z celé knihy.

Druhou věcí je samotná myšlenka a vize projektu. Ta pravá se někde zrodí a vy za ní musíte jako krysa za píšťalkou. Nenechá vás být, prostě je to absolutní obsese a puzení.

Myšlenka, která se zasadí někam hodně hluboko, jako v mém oblíbeném filmu Inception.

Kvalita myšlenky se dá ověřit mnoha způsoby, ale nejlepší ověřením je pro mě fakt, že když o ní vyprávíte ostatním, vidíte jiskry v jejich očích a touhu se přidat.

Také si všímám toho, že se lidé jsou schopni překonat a dělat i to, co je úplně nenaplňuje jen proto, protože je to právě potřeba a nikdo jiný holt není k dispozici.

Přemýšlím nad otázkou na co a zda vůbec bych vsadil vše, co mám, a jestli jsem to už pár let zpátky neudělal.

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád.