Brain&Breakfast se Soňou Klepek Jonášovou - Hodina udržitelnosti

Z udržitelnosti se stal fenomén. Když si ale položíme otázku, jestli opravdu tušíme, co je do ní zahrnuto, proč tak raketově stoupla pozornost jí věnovaná a proč by nás vlastně měla zajímat - umíme odpovědět?

Pozvání na snídani tentokrát přijala Soňa Klepek Jonášová, zakladatelka a ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN), aktivity pro sdílení témat z oblasti udržitelnosti Zajimej.se či platformy Změna k lepšímu, která propojuje obchodní a vědeckou sféru s jednotlivci ve snaze hledat řešení výzev pro ochranu životního prostředí.

Udržitelnost prakticky

Pokud chcete pochopit základy udržitelnosti a rádi byste načerpali i nějaké užitečné tipy a triky, dozvěděli se, kam tato oblast směřuje a jaké jsou v ní aktuální trendy, pak si tuto snídani určitě pusťte. Soňa Jonášová vás provede od globální perspektivy udržitelnosti až k jednotlivostem, které můžeme jako firma, zaměstnanec nebo kdokoliv další v každodenním fungování změnit a začít dělat.

A i když se k tomuto tématu váže opravdu velké množství zkratek, nemusíte se bát, že byste na této hodině něčemu nerozuměli. Soňa během svého vystoupení srozumitelně a lidsky postupně vše, co souvisí s tématem, vysvětlila. Nejprve se ale podělila o svou perspektivu a souvislost s tím, odkud pochází, kde má kořeny a jaký má vztah k půdě.

Kromě toho prozradila, jak tak trochu náhodou a neplánovaně slíbila tehdejšímu eurokomisaři pro životní prostředí, že po návratu do Česka založí neziskovku zaměřenou na cirkulární ekonomiku.

Udržitelnost jako součást cirkulární ekonomiky

Občas si lidé myslí, že udržitelnost je hlavně o ekologii. Týká se ale i ekonomiky a je třeba držet je v určité rovnováze, stejně tak jako sociální aspekt. Cirkulární ekonomika je systém, který propojuje udržitelnost a péči o planetu s byznysem a vytváří nová pracovní místa. Poskytuje tak prostor pro realizaci smyslupných projektů, kde na jednu stranu můžete být hlavou v oblacích, a zároveň stát nohama pevně na zemi.

Udržitelnost určitě není o depresi, ale ohromnou příležitostí pečovat o to, co je kolem nás.

Na každém záleží

Je dobré si uvědomit, že každý může něco dělat. Určitě je lepší spotřebovávat obecně méně, než se snažit smazat úplně stopu, kterou za sebou zanecháváme, protože ona tam vždycky nějaká bude. A takové uvědomění je velmi důležité postupně posouvat od jednotlivců až k celým organizacím a firmám.

Stačí začít naprostými maličkostmi. Například místo praní v chemických látkách zkusit nějakou ekologičtější variantu. Při nakupování nepoužívat igelitové sáčky, ale třeba ty síťované. Svačinu si zabalit do znovupoužitelného obalu. Nekupovat zbytečně věci, které opravdu nepotřebujeme. Zvažte, zda si to nemůžete od někoho jen půjčit.

Důležité je věnovat alespoň malou pozornost během dne tomu, že uděláte něco jinak. Ať už se to týká nakládání s odpadem, omezení spotřeby nebo zkusíte svou alternativu výrobku, než obvykle používáte... A pak je fajn takové mále kroky postupně začít dělat i ve své práci. Třeba v oddělení nákupu zkusit dovážet materiál z menších dálek. Tyto spotřební návyky se následně propisují do řízení organizací.

Je jen na nás, jak téma udržitelnosti pojmeme, jak originálně se k němu postavíme a v souvislosti s tím je dobré si uvědomit, co je zásadní pro nás nebo náš byznys.

Jako jednotlivec můžeš změnit moc. Jsi ozvěnou předešlých generací, ale těm, co přijdou po nás, můžeš poslat jiný vzkaz. Na každém záleží.

Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Jaroslavem Petrem - Genové inženýrství a etické otázky

Genetika zasahuje a bude zasahovat do všech možných oblastí lidského života. V posledních letech nám však umožňuje zasahovat do samotné podstaty člověka. Stojíme tedy před otázkou, zda smíme dělat vše…

Brain&Breakfast s Danou Drábovou - (Ne)spoutaná energie

Jadernou energetiku doprovází mnoho mýtů a legend. Jaká jsou ale fakta a dá se jaderná energie spoutat? Jaké jsou možnosti a rizika energetiky pro naší budoucnost a jaké jsou vůbec možnosti pokrytí st…