Dejte šanci chladu. Vydolujete tím ze sebe své lehčí já i lépe zvládnete horko, doporučuje biohacker

Potřebujete povzbudit, zlepšit náladu, lépe se soustředit či dodat energii? Libor Mattuš doporučuje metodu ledového kyblíku

Libor Mattuš je biohacker tělem i duší. Že mu na fungování jeho těla záleží, poznáte už jen z toho, jak rovně sedí. Kvůli sobě taky s biohackingem kdysi začal – řešil jím totiž své chronické zdravotní problémy. Dnes aktivně sportuje, spoluzakládal první českou biohackingovou organizaci a české vrcholové sportovce, včetně MMA šampiona Jiřího Procházky, učí třeba to, jak správně dýchat. Jeho vášní, na kterou nedá dopustit, je ale chlad.

Do otužování se Libor Mattuš pustil už jako malý kluk. Vrhl se tehdy na bojové sporty a pravidelné studené sprchy byly součástí tréninku. Před šesti lety se ale jeho návyk radikálně změnil a prohloubil. Rozešla se s ním tehdy přítelkyně a on se rozhodl klidnit své emoce a rozbouřenou psychiku právě chladem.

„Byl to pro mě tehdy balzám na psychiku. Existují i formální studie na to, jak vám obyčejná rychlá studená sprcha může výrazně zlepšit náladu. Já jsem to prožil a můžu potvrdit. Chlad totiž zvýší citlivost receptorů na endorfin – a endorfin je vlastně takový vnitřní morfin, nervový systém a hormony se dají víc do klidu a jsou odolnější,“ říká.

I díky tomu se někdejší lektor angličtiny a čínštiny rozhodl změnit obor a věnovat se biohackingu, tedy vědomému a aktivnímu přístupu k vlastnímu tělu a životu, který do té doby provozoval hlavně pro sebe, profesionálně. Spoluzaložil projekt Code of Life (z nějž se už ale stahuje), prošel – i když certifikaci kvůli sporům nakonec nezískal – instruktážním kurzem otužovací metody slavného a v lecčems radikálního Nizozemce Wima Hofa a nakonec si vytvořil vlastní přístup..