Ivan Baťka: Cesta Fosfy - služba zákazníkům jako motor podnikání

Říkáte si, co má příroda společného s podnikám? Podle Ivana Baťky vše. Do přírody se chodí inspirovat a koukat na to, jak příroda řeší problémy a sám se tím inspiruje. Říká, že je to mnohem lepší cesta, než se dívat po firmách ve svém oboru a porovnávat se s nimi. Proto v červenci na Brain&Breakfast představil cestu transformace své firmy - Fosfa. Využil ji jako ukázku toho, jak se tvoří systém řízení firmy jako živého organismu, jehož cílem je služba zákazníkovi.

Ing. Ivan Baťka v roce 1988 ukončil studium na Vysoké škole ekonomické v Praze, obor zahraniční obchod. V devadesátých letech začal soukromě podnikat a navázal tak na podnikatelskou tradici svého dědečka. V roce 1999 založil Rádio Impuls, ze kterého s týmem spolupracovníků vytvořil nejposlouchanější celoplošnou rozhlasovou stanici v zemi. Od roku 2002 je generálním ředitelem a předsedou představenstva rodinné firmy Fosfa a.s.

„Josef Hartvich říkal, že člověk musí mít odvahu začínat každý den nový život. A právě odvaha projít si pády a odvaha zvednout se a jít dál, je pro mne klíčová."
Ivan Baťka

I když pochází z podnikatelské rodiny (jeho děděček byl skvělý textilník), musel se svým podnikáním začít zcela od píky. Sám sebe označuje jako garážového podnikatele, který si vše musel prochodit a postavit sám. Věří, že mladí lidé se mají záhy učit podnikat a prosadit se. A to i ti, kteří mají za zády rodinné firmy, které by mohli jendou převzít. Odvahu po pádu se znovu zvednout vám totiž nikdo nepředá, tu si musíte podle jeho slov prožít a s pokorou se vydat na svoji cestu dál.

Fosfu přebíral jako podnik, který byl na pokraji krachu a měl pouze lokální charakter. Nyní jde o globálního hráče, který má jasně postavené hodnoty a principy, ze kterých nehodlá uhnout. Posláním jejich firmy je dodávat svým zákazníkům tu nejlepší službu na světě. Kdyby dodávali službu, po které není poptávka, rozhodně by zanikla. Tohle je mimochodem aplikace jednoho z principu fungování přírody do řízení firmy. Přijde vám to nesrozumitelné? Poslechněte si celý příběh Ivana Baťky.

Zaujalo?

Užijte si poslech či záznam a přijďte na další snídani. Těšíme se!

Cesta Fosfy

Cesta Fosfy

V roce 1988 ukončil studium na Vysoké škole ekonomické v Praze, obor zahraniční obchod. V devadesátých letech začal soukromě podnikat a navázal tak na podnikatelskou tradici svého dědečka. V roce 1999 založil R…


Kam dál?

Věda jako kompas moderní doby

Věda má v naší společnosti svoje místo. Nadační fond Neuron se dlouhodobě snaží o zvyšování prestiže vědců a jejich zkoumání. Každoročně oceňují zajímavé vědce a vyzdvihují přínosy jejich práce pro na…

Libor Winkler: Úspěšní lidé se umí pohybovat ve více kontextech

Byznys a filantropie – jak jdou dohromady a jak si k nim najít cestu. Říká se, že úspěšní lidé se umí pohybovat ve více kontextech. Z každého si vyberou to nejlepší a na tom staví. Libor Winkler je ta…