Jak v Sonnentoru udělali úspěšný a udržitelný byznys postavený na bylinkách? To prozradil v další B&B Josef Dvořáček

Bylinkářská firma Sonnentor, ve které je Dvořáček spolumajitelem a ředitelem, je uznávanou a těší se velké oblibě, díky které se neustále rozrůstá. Přesto, jak Dvořáček říká, cesta k úspěchu v Sonnentoru nevedla přes překonávání vysoce nastavených latěk a striktní dodržování předem vymyšlených plánů. Jak se jim tedy povedlo s bylinkovým sortimentem uspět?

Josef Dvořáček sám o sobě říká, že je bylinkář a obyčejný kluk z vesnice na jižní Moravě. Než se však jeho kariéra stočila zpátky k zemědělství, které i vystudoval, pohyboval se dlouhou dobu v reklamním světě. Tam si také poprvé uvědomil, že nekompromisní prostředí zaměřené na peníze a na úspěch pro něj není dobré a z dlouhodobého hlediska ani udržitelné.

Rozhodl se proto pro změnu a nastoupil do Sonnentoru, firmy ve vinařském kraji na jihu Moravy, která ho uchvátila především pro způsoby, jakými s udržitelností zachází.

Jsem rád, že můžeme aspoň malou měrou přispět k tomu, aby náš svět byl lepší.

Na snaze udělat svět lepší firma staví od svých počátků. Ať už třeba tím, jak zachází se surovinami, s přírodou nebo třeba také tím, jak se místo stavby nových výrobních hal rozhodla využít chátrající budovy. „Snažíme se mít obrovskou úctu k surovině, ze který vyrábíme naše produkty,“ je jen jednou z vět, které si z Dvořáčkovi přednášky budete pamatovat.

Josef Dvořáček o B&B

Jak hodnotí vysílání Brain&Breakfast u nich ve firmě na kraji jižní Moravy, co jim taková vysílání pravidelně přináší a jak mohou být prospěšné i, dle jeho slov, „malým podnikům na malých vesnicích“.

Nic z toho nedělali ze snahy ušetřit, ale čistě proto, že jim to udělalo radost. Tu podle Dvořáčka chtějí rozšířit i dál a „přinášet světu nadšení z bylin, čajů a koření a radost vůbec.“

Proto jejich motto Tady roste radost najdete mimojiné i na obalech jejich produktů. Ty ve jménu udržitelnosti nezatěžují přírodu – jsou totiž kompostovatelné.

Obyčejné příběhy lidí přidávají příběhu Sonnentoru na kráse

Nejpřesvědčivější důkaz ukazující na fakt, že se Sonnentor neschovává jen za velká slova o udržitelnosti, najdete v příbězích obyčejných lidí.

Zjistíte, kdo přišel s nápadem na to dávat kvítek do okýnka na obalu, koho napadlo ubrat na plastech i kdo ze zaměstnanců přišel na tajnou ingredienci, která udělala z jednoho jejich bio čaje prodejní tahák. „Napříč tou firmou jsou lidi, kteří to milují a dávají tomu všechno,“ začíná jeden z mnoha příběhů Dvořáček.

Zajímá vás, jak se Sonnentoru povedlo vybudovat úspěšnou firmu, která stojí na etických základech?

Pusťte si záznam Josefovy snídaně a všechno se to dozvíte:

B&B: Tady roste radost

B&B: Tady roste radost

Josef Dvořáček je spolumajitelem a ředitelem společnosti SONNENTOR, která je dnes významným zpracovatelem bylin, čajů a koření z ekologického zemědělství. V SONNENTORU najdete spoustu inspirace z trvalé udržite…

Raději audio?


Kam dál?

Pokud vás téma Brain&Breakfast chytilo, možná by vás mohla zajímat i předešlá snídaně s Petrem Rokůskem, nebo případovka, která popisuje historii a vývoj celého projektu Brain&Breakfast:

O čem byla B&B s Petrem Rokůskem? Skoky do prázdna a život v tunelu

Petr Rokůsek má za sebou 6 rozjetých projektů a v hlavě stále nové, inovativní nápady. Co ale taková cesta obnáší? V čem mají mladí podnikatelé výhodu a co člověku může přinést meditace? Právě o tom m…

Brain&Breakfast, inspirace do všech koutů republiky

Každý měsíc si pozveme zajímavého hosta, který něco zažil, něco dokázal, něčemu rozumí nebo se za svůj život něčemu naučil. Prostě hosta, který má co sdílet. Jeho přednášku a následnou diskuzi natáčím…