Jiří Charvát a Lukáš Venclík: Každý vaří z vody. Nikdo neví, co dělá

Úvodní věta „většinu práce dneska odvedete vy, ne my,“ překvapila téměř každého, kdo se v tu chvíli nacházel v publiku červencové snídaně Brain&Breakfast. Jiří Charvát a Lukáš Venclík si totiž připravili přednášku o improvizaci, jejíž součástí byly i skupinové aktivity.

Inspirativní snídaně Brain&Breakfast se záhadným názvem „Vařte z vody aneb umění Je to fuk“ nedala předem nikomu tušit, o čem přesně bude. To byl jeden ze záměrů, který její průvodci Jiří Charvát a Lukáš Venclík měli. Chtěli totiž pracovat s publikem, které si nic nepřipravilo a mohlo si pravou improvizaci vyzkoušet na vlastní pěst.

Toto překvapení nakonec vyústilo v práci ve skupinách, pohyb a hlasité výbuchy smíchu. Ty provázely každé ze šesti praktických cvičení, které pomáhaly odstranit překážky, které máme zabudované v hlavě a které nám často brání v osobním rozvoji. „Brání nám tvořit, inovovat, ale vlastně se i naplno projevit jako člověk, být naplno expresivní, autentický, naplno milovat a strávit tady ten život tak, jak tady chci být a kým chci být. A my to rozbijeme,“ řekl Jiří Charvát ještě nepřipravenému a dost možná i rozespalému publiku.

„To nejstrašnější, co se nám ve vzdělávacím systému stalo bylo to, že do nás zasel strach z chyby. Dokud to tak nebylo, tak učení bylo zábavný a fascinující a rostli jsme. Pak ale přišel vzdělávací systém.“
Jiří Charvát

Přesto chyba není to, čeho bychom se měli bát, naopak to je způsob, jakým se učíme. „Pokud jste vy ještě dneska neudělali chybu, tak vy jste ti, kteří by se nad sebou měli zamyslet. Pravděpodobně jste „přizdisráči“, kteří se vůbec nechallengujou,“ vysvětlil po svém proč se chyb nebát Jiří Charvát.

Dalšími překážkami, které nám brání se plně rozvinout, je vysoká vnitřní laťka, kdy si nastavujeme zbytečně velké cíle, nebo například již zajetá představa, že s našimi nápady narazíme.

„V 99 procentech zasedačkách v týhle zemi brainstorming vypadá tak, že skupina podřízených něco říká a jejich šéf říká „tohle je blbost“.“
Lukáš Venclík

To nás pak často drží s nápady při zemi a někdy je ani nahlas neřekne. Přitom „z těch nejblbějších nápadů vznikají ty nejlepší věci,“ vysvětluje Charvát.

„Na rozdíl od středověku dneska skoro všichni lidi umí psát a číst, ale těch básníků a spisovatelů přibylo vlastně neúměrně nízko měrou. Myslíme si, že jedním z důvodů je, že Victor Hugo se prostě neptal sám sebe nebo někoho jinýho, jestli to dělá dobře, ale prostě to dělal, protože byl Victor Hugo. A tuhle samozřejmost byste v sobě chtěli znova najít,“ představil samozřejmost, s kterou by měl každý vystupovat Venclík.

Všichni jsme na tom ve skutečnosti stejně. Myšlenka „ostatní vypadají, že vědí, co dělají, jenom já ne,“ je podle Charváta a Venclíka totiž univerzální. „Každý vaří z vody. Nikdo neví, co dělá a je to tak správně,“ znělo ujištění od řečníků. A pokud se s tím smíříme, nebude pro nás improvizace, i kdyby měla probíhat v půl deváté ráno, problém.

Chcete vědět, jaké byly další tři rady a tipy na překonání těchto překážek Lukáš Venclík a Jiří Charvát přinesli? A jak můžete improvizaci trénovat v práci a proč váš tým semkne?

Zaujalo?

Záznam celé snídaně s Jiřím Charvátem a Lukášem Venclíkem si můžete pustit z videozáznamu nebo jako podcast:

B&B: Vařte z vody aneb umění Je tu fuk jako odrazový můstek k inovacím

B&B: Vařte z vody aneb umění Je tu fuk jako odrazový můstek k inovacím

Není to tak dlouho, co jsme vyjukaní vylezli z dělohy a řvali jako protržení. Jen o pár dekád později tu na sebe v téhle ohromné hře hrajeme, že máme všechno pod kontrolou a přesně víme, co Děláme. Protože chce…


Kam dál?

Zajímá vás, jak přeměnit vize ve skutečnost? Podívejte se na záznam snídaně s Petrem Rokůskem →

Nebo poznejte původ a příběh snídaní Brain&Breakfast v nejnovější případovce →

O čem byla B&B s Petrem Rokůskem? Skoky do prázdna a život v tunelu

Petr Rokůsek má za sebou 6 rozjetých projektů a v hlavě stále nové, inovativní nápady. Co ale taková cesta obnáší? V čem mají mladí podnikatelé výhodu a co člověku může přinést meditace? Právě o tom m…

Brain&Breakfast, inspirace do všech koutů republiky

Každý měsíc si pozveme zajímavého hosta, který něco zažil, něco dokázal, něčemu rozumí nebo se za svůj život něčemu naučil. Prostě hosta, který má co sdílet. Jeho přednášku a následnou diskuzi natáčím…