TIP Davida Vrby #032: Start a přistání

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Start a přistání

Každý pilot ví, že start a přistání jsou nejdůležitější, ale taky nejnebezpečnější části letu. Každý pilot si před odletem projde svůj checklist. A mimochodem, to stejné dělá i před přistáním. V životě to není (nebo spíše nemělo by být) jiné.

Začátky a konce jsou velmi důležité. To ví každý, kdo sem tam něco přednáší. Rada říká „odstartujte sebevědomě, přistaňte bezpečně“. Každý den je miniaturou našeho celého života a slogan „vyhraj ráno, vyhraješ celý den“ mi proto taky dává velký smysl.

Ale co začátek roku? Jasně, asi jste četli všechny možné statistiky o nevyplněných novoročních příslibech. Údajně kolem 15. ledna je jich už 95 % porušeno. No a co. Buďme právě těmi 5 %, na kterých ty statistiky stojí.

Mně v životě posloužila předsevzetí dobře, obzvlášť ty napsaná a artikulovaná. Psychologie tomu říká pre-commitment. A ten výrazně zvyšuje pravděpodobnost úspěchu.

Tak nějak myslím (ale je to hlavně ve starých védách), že co dělá uvědomělého člověka člověkem, je progres, nikoli stagnace a ani destrukce. 5 malých zlepšení denně 30x za měsíc znamená skoro 2000 malých výher za rok. Vzpomeňte na můj blog o standardech.

Tento rok jsem si udělal opravdu velkou sadu předsevzetí, jak investovat do svého života.

Co vy? Máte to sepsáno? Už jste sdíleli, do čeho budete investovat? Máte svůj osobní checklist? Pokud ano, jste tedy dobrými piloty vlastního života. :)

Mějte krásný rok 2019!

— David