TIP Davida Vrby #038: Máte své cíle?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Máte své cíle?

Asi si říkáte, no jasně, cíle si umí určit každý. Musí být SMART, tedy specifické, měřitelné, bla bla bla… Souhlasím, určování cílů (a priorit) není moc sexy téma.

I přesto, že jsme asi všichni prošli školením, jak cíle vytvářet, jen velmi málo z nás to také dělá pravidelně a s rigorozitou, údajně pouze 10 % lidí. Přitom existuje prokázaná souvislost mezi pravidelností a kvalitou cílů a úspěchem.

Bohužel to tak někdy bývá u věcí a aktivit, kde se projeví tzv. law of familiarity. Něco známe, tak tomu nevěnujeme moc pozornosti. Určování cílů je jako podání v tenise. Představte si, že by tenista přestal trénovat podání. Ba naopak musí ho trénovat stále. Tak by to mělo být i s cíli.

Je únor. Určitě byste měli mít jasno v tom, co jsou vaše cíle (pracovní i osobní) pro tento rok. Nicméně je také pondělí. Máte své cíle určené pro tento týden a pro pondělí?

Já jsem trochu staromódní. Pro týdenní (a denní cíle), které si určuji v neděli večer, používám řádkovaný Post It. Pro ty roční diář Moleskine. Každý měsíc se pak dívám, jak se posouvám, a k jednotlivým cílům si dopisuji tečku - zelenou, žlutou nebo červenou.

Jsou to tak trochu moje osobní OKR (objectives & key results). Zakladatelé Googlu říkali, že bez nich by Google nebyl. Podobně to má třeba i Adobe. Znáte koncept OKR? Mrkněte na to. Víte, kde to najdete. :)


David