TIP Davida Vrby #039: Pravidlo č. 1

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Pravidlo č. 1

„Lidé podporují to, co pomáhají spoluvytvářet.” Je to základní pravidlo manažerského konceptu „Great Games of Business“, kterým se svého času proslavil Jack Stack. Myslím však, že tohle pravidlo platilo před ním a bude ještě dlouho po něm. Ono by platilo totiž i bez něj. Koncept GGOB s tímto pravidlem v centru pomohl mnoha firmám při realizaci změn, jakýchkoli.

I přes jasnou přenositelnost tohoto principu se stále (naposledy včera) potkávám s příběhy firem, které chtějí zavádět například nové hodnoty bez toho, aniž by do procesu vtáhly své lidi.

Vizi vytváří šéf se svým vedením. Určení hodnot, již s vizí firmy v ruce, je však práce o hodně širšího týmu. Úplně ideální je, když jsou do procesu vtaženi (otisknuti) všichni. Už jsem myslím jednou psal, že hodnoty reprezentují potřeby. Lidé hodnotí to, co potřebují. Z mého pohledu by část hodnot měla reprezentovat potřeby samotné vize a část potřeby lidí, kteří budou vizi realizovat.

Dané pravidlo však neplatí pouze pro identifikaci hodnot. Stejně tak platí pro výběr tipu kávy do nové kafemašiny, jak pro výběr místa nových kanceláří. Sebelepší myšlenka je vždy lépe přijata, pokud projde skrutiniem všech. Někdy to může vypadat jako alibismus, trvá to déle, výsledky se však dostaví. Ověřeno dobou a mnoha příklady - těmi odstrašujícími i dobrými.

Nechte své lidi rozhodovat o věcech, které se jich týkají. Zvedá to angažovanost, posiluje kreativitu, přináší úsměv do kanceláře.


David