TIP Davida Vrby #040: Zážitek, chcete-li prožitek, to je, oč tu běží!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Zážitek, chcete-li prožitek, to je, oč tu běží!

V jenom tipu jsem už rozebíral, jak důležité je pro lídra hledat rovnováhu, navigovat mezi protipóly. Uváděl jsem příklady, ve kterých je příliš (např.) flexibility špatně, stejně tak jako její absolutní nedostatek. Najít ten správný „sweet spot“ vnímám jako metakompetenci současného lídra. V dané logice však existuje jedna výjimka, která potvrzuje pravidlo. Jde o zážitky.

Těch není nikdy dost. Dokonce i ten zlý se časem ukáže být pozitivním. Všichni přece víme, že z chyb a bolestivých momentů se učíme nejvíce. Krátkodobě způsobí špatný zážitek i tak trochu špatné zažívání, dlouhodobě to je zkušenost.

Dokonce si myslím, že jsou prožitky důležitější než samotné poslání, po kterém se každý pídí, které všechny brožurky o leadershipu zmiňují. Ne každý může zachraňovat životy, učit děti v Sudánu nebo stavět infrastrukturu pro obnovitelné zdroje. Jsou tu i výrobci ložisek, prodavači, kadeřníci a účetní. Těm se hledá poslání hůře.

S odstupem času a také pod vlivem skvělých příkladů českých i zahraničních firem jsem dospěl k názoru, že zážitky jsou TEN nejdůležitější atribut firemní kultury. Proto si myslím, že by se o ně měla firma velmi vědomě a trochu i plánovitě starat.

Co tedy dodat? Ať vedete týmy nebo ne, pracujete s lidmi z generace Y, Z nebo X, nezapomeňte na zážitky. To je, oč tu běží. V příštím životě budu určitě Chief Human Experience Officer. :)


David