TIP Davida Vrby #042: Lídr učitelem

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Lídr učitelem

Nebojte se, nechci, abyste všichni přestali pracovat a pomohli českému školství, i když by to potřebovalo jako prase drbání. Chci psát o něčem zcela jiném. Myslím si (a dobral jsem se k tomu v podstatě náhodou), že by každý lídr měl být zároveň učitelem.

Když jsem chtěl v 3M Česko posílit inovativnost, nic moc jsem o tom nevěděl. Znal jsem pár příběhů z historie firmy (třeba ten o Post It). Jen málo jsem věděl o firemní kultuře, a ještě méně o inovačním procesu. Začal jsem se učit.

A potom? Nabyté znalosti jsem začal představovat svému týmu. Chcete-li, začal jsem je to učit. A najednou mi všechno ladilo o hodně více. Teprve v průběhu učení mi některé věci začaly dávat smysl. Pomáhaly otázky „studentů“ i samotné přemýšlení nad tím, jak látku podám. Už asi víte, kam směřuji. Nejvíce se toho naučíte, když učíte.

Až trochu později, když jsem se začal na Udemy učit o učících se organizacích a vůbec teorii učení, jsem pochopil, že jde vlastně o samotný základ dané teorie. Na pomyslné pyramidě efektivity sebevzdělávání je ono učení se učením úplně nahoře. Hned po něm je samotná praxe, kdy se znalosti mění v dovednost.

Můj tip tedy zní: staňte se učitelem ve vaší firmě. V učících se organizacích je to zcela normální. Má to i spoustu dalších výhod, třeba ztrátu strachu z přednášení.


David