TIP Davida Vrby #044: Pozor na očekávání

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Pozor na očekávání

Už se vám stalo, že vám někdo řekl o nějakém úžasném filmu, na který byste určitě měli zajít do kina? Před cestou do Keraly/Indie jsem si přečetl Lonely Planet. O Kerale se tam psalo jako o „ráji na zemi“.

Asi tušíte, kam směřuji. Film mě ve výsledku trochu zklamal. V Kerale je tolik plastového odpadu, že jsem se chtěl vrátit prvním letadlem zpět. Má očekávání byla nastavena příliš vysoko. Zákonitě přišlo zklamání.

Něco podobného se může stát i na pracovišti, mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem nebo majitelem a manažerem. Velmi často v těchto případech před podepsáním pracovní smlouvy nedojde k jasnému zvědomění očekávání. Obě strany se těší, a tak nějak si zapomenou dobře vyjasnit, co od sebe očekávají. Zklamání se dostaví také.

V případě toho kina vám mohu poradit následující. Mějte nízká nebo žádná očekávání. Přijímejte vše tak, jak přichází, a budete spokojenější. Trochu teď brousím do základů teorie štěstí. To by bylo na jinou a určitě delší úvahu.

Ale co s novým jobem? Doporučuji velmi dobře s novým šéfem probrat, co se očekává, a taky vyjasnit, co očekáváte vy. Určitě to dejte na papír. Někdy se „co je psáno, to je dáno“ opravdu vyplatí.

Tedy slaďujte si očekávání. Pokud jste šéf(ka) vy, dbejte na to, aby byla jasná, srozumitelná, ideálně podporující spolupráci a taky v souladu se strategií firmy. To říká i Gallup. :) Ušetříte sobě a svému týmu spoustu energie a frustrace.

David