TIP Davida Vrby #047: Stres

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Stres

Je vůbec možné, že jsem ještě nepsal o stresu? Je to nepřítel, ale také přítel, když s ním umíme pracovat. Jak jste na tom vy?

Chronický stres je podle Deepaka Chopray hlavním důvodem (mluví o 90 %) všech chronických onemocnění. To je strašidelné číslo. Krásná Emily Fletcher říká „Stress makes you sad, stupid and sick“. Všichni jsme nejednou byli v prostředí, které bylo toxické a stresující. Je však klíčovou odpovědností lídra a firmy dělat vše proto, aby takové prostředí nevznikalo. To je asi docela jasné (nikoli však běžné).

Už víme, že firma by neměla vytvářet stresující prostředí, ale krize vznikají. Myslím tím uzávěrky, launch nového výrobků, kampaně… To je prostě realita.

Co potom? Takovýto stres, který vlastně stresem ani není, je v našich rukou (a to zcela). Pokud nejde o život, kdy je opravdu stres a reakce těla na něj extrémně důležitá (tvorba kortizolu, zapáchající pot, zrychlený tep, snížená hustota krve…), jde o... – však víte.

Viktor Frankl a jeho příběh je snad tím nejlepším důkazem a mementem. To, jak reagujeme na plný mailbox, neadekvátní reakci šéfa, arogantního kolegu, je naše odpovědnost vůči sobě, naše svobodná volba, naše právo. Tohle jsem si uvědomil teprve před pár lety. Je to extrémně osvobozující poznání.

Stres je velmi o nastavení mysli. Je to buď vzrušení, tedy situace mimo komfort s pozitivní emocí, nebo strach, kdy může jít o podobný případ, ale s emocí negativní.

Poznejte svůj stres lépe! Nestresujete se někdy úplně zbytečně?

David