TIP Davida Vrby #049: Jste více teenager, nebo mudrc?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Jste více teenager, nebo mudrc?

Současná doba klade neuvěřitelné nároky na naši pozornost. Množství informací, které nás bombarduje a žádá si naši pozornost, roste geometrickou řadou. Nic nového. Ale co s tím?

S informacemi je to trochu jako s jídlem na rautu. V době hojnosti se v nás buď probudí vnitřní teenager, který skáče od stolu ke stolu, nebo mudrc, který si dobře a vědomě vybere z pohledu množství a kvality.

Vážně, zkuste se sami sebe někdy zeptat, jestli vaše rozhodnutí řídí více váš pomyslný teenager, nebo váš vnitřní mudrc. Více vědomých rozhodnutí mudrce zvyšuje standardy (o těch jsem již psal) a kvalitu našeho života.

Jsou v podstatě 4 oblasti, kde se můžeme svého mudrce ptát. Jde o vše, co se týká našeho zdraví. Jsou to oblasti, které mají přímou souvislost s naší úrovní štěstí. Třetí okruh je spojen s naší myslí - jak jsme schopni řídit vědomě své myšlenky, pozornost, fokus. V poslední řadě jde o rozhodování týkající se smyslu naše konání a třeba i síly charakteru.

Já to mám s mudrcem dobré v oblastech jako jídlo, sport, učení a snad i charakter, štěstí a smysl. V jedné důležité zóně mi to ale opravdu nefunguje. Jde o fokus. Prostě díky přehršli vjemů a možností mířím na příliš moc cílů. Mám proto mnoho nedokončených tvarů, a to mě energeticky dost drtí.

Co vy, jste více mudrc, nebo teenager? Rozhodujete se vědomě?

David