TIP Davida Vrby #064: Mentální zdraví a naše odpovědnost

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Mentální zdraví a naše odpovědnost

Žijeme v době, která na nás klade neuvěřitelné nároky. Množství impulsů a podnětů roste geometrickou řadou. To je obrovská zátěž pro naše zdraví. A nepracujeme-li na poli, v lese nebo v továrně, myslím především mentální zdraví.

Už jsem jednou psal o nebezpečí stresu, tedy hlavně „distressu“. Je to ten špatný stres, kdy se k němu přidává i strach. Strach třeba o práci, z neúspěchu, ze selhání, ze špatného rozhodnutí. Důvodů existuje spousta.

Často se ale můžete dostat do situace a do týmu, kde všichni hoří. Makají na plné obrátky. Baví je to. O strach tu vůbec nejde. Nicméně riziko, že vyhoří, je stejné. Prostě, kdo hoří, někdy vyhoří, tedy pokud výkon nestřídá s odpočinkem, tak jako každý vrcholový sportovec.

I tady jde o mentální zdraví, i když se na první pohled zdá, že vše je super. Mimochodem, studie potvrzují, že příliš velké nasazení v práci často znamená vznikající problém v osobním životě, nehledě na fyzické zdraví, které je také v ohrožení.

Berete ve vaší firmě duševní zdraví opravdu vážně? Upozorníte na situace, kdy vidíte, že se někdo dostává do stavu, který jsem popsal? Moc věřím, že ano. Není totiž nic smutnějšího, než vidět, jak někdo mentálně onemocní před vašima očima a vy víte, že jste včas nezasáhli.

Starat se o duševní zdraví je sdílená odpovědnost. Je to o každém z nás, o našich postojích (vzpomeňte na V. Frankla), znalostech a dovednostech (meditace, dýchání…). Je to o firmách, které by měly aktivně vytvářet prostředí, které mentální zdraví podporuje a chrání.

David