TIP Davida Vrby #081: Děkuji!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Děkuji!

Na začátku minulého roku jsem psal v tipu 32 o předsevzetích, plánech a jejich důležitosti. Tento rok bych chtěl začít něčím jiným, a to poděkováním. Přiznejme si – často zapomínáme uvědomit si, jak dobře se máme. Bydlíme v zemi, kde se žije opravdu nadstandardně. Snad všechny statistiky to potvrzují. Tento tip píšu v USA. Projíždím se synem od severu k jihu, opomenuté oblasti v Coloradu, Texasu, Wyomingu. Už jsme 10 dní na cestách a jednu věc vím. Neměnil bych.

Ale zpět k tomu děkování. Někdy máme komu děkovat, někdy to je poděkování řekněme vyššímu řádu. Na rovinu, trochu mě k tomuto uvažování přivedla skvělá kniha, kterou jsem dostal od Ježíška. Jmenuje se Hovory k sobě, a napsal ji Marcus Aurelius Antonius, propagátor stoicismu a velmi osvícený římský císař. Autor v ní hned na začátku velmi detailně a konkrétně děkuje rodině, učitelům a taky bohům.

Počatý kulatý rok 2020 je i pro mne kulatý. Oslavím padesátku, a proto mám možná k děkování a zamyšlení důvodů více než jindy. Je toho opravdu mnoho, za co bych měl děkovat své ženě, dětem, rodičům, prarodičům, ale také kamarádům a určitě i onomu vyššímu řádu (ať je to, co je to). Na rovinu – s učiteli to bylo horší. Moc osvícených jsem nepotkal.

Jedno předsevzetí přece jen dnes uvedu. Budu důslednější v mém každodenním „journalingu“. Každý večer si budu připomínat 3 věci, za které mohu být daný den vděčný. Je to skvělá a osvědčená praxe z oblasti pozitivní psychologie, chcete-li teorie štěstí. O journalingu často píše a mluví třeba můj oblíbenec Tim Ferriss. A budu taky více děkovat lidem kolem sebe. :)

— David