TIP Davida Vrby #084: Uzavíráte pakty?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Uzavíráte pakty?

Je začátek roku a (asi) všichni přemýšlíme, co dělat trochu jinak. Rok 2020, rok kovové krysy, po změnách k lepšímu přímo volá. Chcete snížit svou vazbu na sociální sítě, nedívat se na telefon každé 2 minuty? Chcete přestat jíst sladkosti nebo pít?

Všimli jste si, že někdy stačí posunout misku chipsů jen o 50 cm (délku vaší paže) a sníte jich méně? Opravdu to funguje a je to dokonce velmi dobře popsáno v několika knihách. Já mám jednu, které říkám kniha o žraní. Ve skutečnosti se jmenuje Nezřízené labužnictví a napsal ji Brian Wansink. Dal mi ji kamarád Radek Bahbouh, když jsem stále mluvil o hubnutí.

Myslím, že snad ještě lépe je fenomén nutkání (urge) a následného žraní, kouření, pití (doplňte si sami) popsán v knize Indistractable od Nira Eyala. Ten říká, že před každým vyluxováním dortíku máme silné nutkání, pocit diskomfortu. Stačí však (maximálně) 10 minut odolávání a diskomfort se ztratí jako vlna, která napřed roste a potom se rozplácne o pláž. Někdy postačí si napočítat do deseti.

A tím se dostávám k paktům, které tak rád dělám. Ten první jsem už vlastně popsal. Je to pakt o přístupu. To jsou ty chipsy ve skříni (a ne stále na stole). Druhý je cenový pakt, kdy vyhlásíte mezi kamarády nebo v rodině, že když vás uvidí jíst sladké, zaplatíte pokutu. Poslední je pakt identity. V takovém případě prostě všem, se kterými se budete potkávat, řeknete, že chcete zhubnout 10 kg, nebo si dáte do „out off office“, že dopoledne na maily neodpovídáte.

Kreativitě se meze nekladou. Přeji vám úspěšné vytváření a dodržování vašich paktů.

— David