Brain&Breakfast s Eliškou Podzimkovou a její ilustrovaný svět

Eliška Podzimková nás nechala nahlédnout do svého úžasného světa plného fantazie a krásných ilustrací. Prozradila nám, jak se takový svět hledá, vzala nás na výpravu na Island, kde vznikal jeden z jejích projektů, a podělila se s námi o to, jak balancuje mezi komerčními projekty. Díky nim totiž může trávit čas nad svými vlastními aktivitami, které jsou neziskové a pomáhají společnosti.

Eliška Podzimková je česká animátorka, ilustrátorka, fotografka a umělkyně všeho druhu nyní žijící v Praze. V roce 2014 absolvovala Filmovou Akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Nejen díky svému profilu
na Instagramu @AnimateNY (nyní @eliskap) získala uznání za mořem v USA. Splnila si svůj sen a žila a tvořila ve svém nejoblíbenějším městě – New Yorku. Instagram ji doslova změnil život a přinesl spolupráce, o kterých by tato slečna z Dobřichovic ani nesnila. Ve svém porfoliu má např. spot pro Jamieho Olivera, obsazení titulní stránky New Yorského deníku Metro, dokreslené fotky pro americký Vogue či články v celosvětových médiích.

Štěstí v neštěstí

Když si v 15 letech vyslecha s rodinou diagnózu nádorového onemocnění lymfatických uzlin, celý život se ji převrátil naruby. Během léčby se pořád na něco čekalo, a tak trávila spoustu času tvořením. Velký zlom nastal, když dostala grafický tablet. Sice nevěděla, co pořád kreslit na "čistý list papíru", ale objevila kouzlo dokreslování světa kolem fotek, které si tam mohla vložit.

Po úspěšné léčbě se vydala na Filmovou školu v Písku na obor animace a během jednoho léta se dostala do New Yorku, kde absolvovala workshopy animace. Tehdy ji New York doslova uchvátil a začala dokreslovat fotografie jen odtud.

Nemám čas dělat věci, co mě nebaví. Nemám na to trpělivost. To mě naučila ta nemoc.

Instagram jako kariérní odrazový můstek

Ve stejné době se rozjížděla nová sociální síť Instagram, na které umělci našli skvělý prostor pro prezentaci své tvorby. Tehdy ještě nebyla plná reklam a marketingu jako dnes. Eliška na ní oslovila řadu fotografů s dotazem, zda by mohla dokreslit něco do jejich fotografií. Postupně si ji na Instagramu začali lidé a média víc všímat. Až ji jednoho dne zazvonil telefon s nabídkou pracovat v New Yorku pro filmovou školu. Tu s radostí přijala a strávila tak ve svém vysněném městě celý rok.

Baví mě nové technologie a hledám cestu, jak je při mé tvorbě využívat.

Malý princ a cesta na Island

Po návratu do Čech dostala Eliška úžasnou nabídku od nakladatelství Albatros. Chtěli vydat nový výtisk Malého prince s Eliščinými ilustracemi. A tak jela hledat inspiraci na Island, do země ohně a ledu. K tomu vznikla i interaktivní výstava s využitím nových technologií, která až teď po Covidu putuje po celé České republice, a protože je o ní velkým zájem, tak ještě nějakou dobu potrvá. V létě zamíří i na Slovensko. Eliška by pak celé putování chtěla završit v Paříži v Českém centru.

Jsem spojkou mezi filmovými tvůrci a lékaři, aby si tyhle dva světy porozuměly.

Seriál pro děti s rakovinou

Protože sama Eliška má za sebou nádorové onemocnění, ví, jak taková zpráva dokáže obrátit život naruby. V první chvíli rodiče ani děti ještě netuší, co je přesně čeká. Děti nemají ani tak strach, že mají zákeřnou nemoc, ale spíš dílčí strachy - z první operace, z napíchnutí kanily, apod. Proto Eliška vytváří pro dětské pacienty, jejich rodiny a okolí Plešouny- animák o tom, jak probíhá onkologická léčba. Není to tak jednoduché, jako když se vytváří "obyčejná" kreslená pohádka pro děti. Tady je totiž velmi důležité vše správně odkomunikovat a v tomto případě jsou potřeba i lékařské konzultace.

Eliška by ráda dostala tenhle projekt i za hranice, protože rakovina je bohužel všude. Seriálem to ale nekončí. V plánu je i vytvoření aplikace, kterou by využili onkologičtí pacienti k zaznamenávání všech aktivit (kolik vypijí, snědí, jestli zvrací, atd.), které si musí hlídat, a snadnému předání lékaři. Je to ale běh na dlouhou trať a ještě chvíli potrvá, než celý projekt ufinancují a hlavně zrealizují.


Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Mnislavem Zeleným - Kultura života indiánů a toho našeho

Prezentace ideálů a hodnot indiánské kultury, proč indiáni žijí, čeho si cení. Rovnováha spirituální a materiální části jejich existence včetně šamanismu, manželství, sexu a smrti i s důrazem na výcho…

Brain&Breakfast s Obonete S. Ubam - Černobílá cesta

Jak se žije lidem, kteří dostali do vínku kulturní a etnickou dvojakost? Proč se míšenci často cítí jako cizinci v obou zemích původu svých rodičů a jak moc skutečně touží po sounáležitosti a kulturní…

Nepřehlédněte

CZECHárna Petra Beneše: Zdeněk Valut

CZECHárna Petra Beneše: Leoš Kubiček

CZECHárna Petra Beneše: Martin Klčo

CZECHárna Petra Beneše: Peter Varga