Brain&Breakfast s Obonete S. Ubam - Černobílá cesta

Jak se žije lidem, kteří dostali do vínku kulturní a etnickou dvojakost? Proč se míšenci často cítí jako cizinci v obou zemích původu svých rodičů a jak moc skutečně touží po sounáležitosti a kulturní celistvosti? V čem jsou si jejich osudy podobné a proč je jejich snaha zapadnout marná? Co vše vás může potkat, když se rozhodnete odejít Česka a vydáte se žít do lůna Afriky? Stojí hledání kořenů a identity vůbec za to?

Příběh černobílé cesty

Tato snídaně byla trochu jiná svým formátem a úvodní slovo Obonete vzbudilo zvědavost a očekáváníní, co bude následovat: "Bude mi velkou ctí se s vámi podělit o nějaké životní zkušenosti, kterých mám velké množství, protože jsem dlouhodobě v životě přijímal špatná rozhodnutí. No, a z nich potom ty zkušenosti pramení."

Rodiče Obonete se seznámili při studiích v Sovětském svazu, kde se jejich svatba neobešla bez komplikací a rozruchu. Těsně před narozením se jeho otec vydal zpět do Afriky, aby připravil zázemí pro svou rodinu, už se ale nevrátil. Obonete vyrůstal na Moravě s matkou a s otcem se setkal znovu až v 15 letech, kdy za ním letěl do Nigérie. Tam začalo jeho první dobrodružství, jak se vypořádat s odlišností kultur, poznat rodinu z otcovi strany, který se v mezičase stal kmenovým králem, a zvládnout drsný výcvik v kadetní škole, kam ho otec zapsal. Tato zkušenost, jeho vzhled a znalost angličtiny mu pak otevřeli kariérní cestu profesionálního vojáka.

O několik let později se z telefonátu dozvěděl, že jeho otec zemřel a že se má vrátit do Afriky, aby nastoupil na jeho místo a převzal zodpovědnost za svou rodinu, území a kmen. Odletěl s tím, že se této role ujme, ale nepočítal, že nárok na trůn neznamená automatické přijetí. Trvalo 3 roky plných různě až neuvěřitelných příběhů, než ho kmen uznal hodným být jejich králem a přijal ho v této roli.

Čím více se Obonete snažil vyprávět svůj příběh přátelům, tím méně jej chápali, a tak se rozhodl ho sepsat do knihy 7 let v Africe , která se stala čtenářsky úspěšnou.

Časem, jak člověk zpracovává ten zážitek, tak mu dochází, že limity, o kterejch si myslel, že má, tak je má někde úplně jinde. A to, že vám nějaká zkušenost posune frustrační toleranci o míly dál, to je strašně důležitý.

Témata z rozhovoru

  • Jak vypadáme jako Češi pohledem do zrcadla
  • Co lze udělat s odlišností Prahy a zbytku republiky
  • Tmavá barva kůže jako handicap, co s tím
  • Jak se žije v Nigérii
  • Jak se projevuje, když nefunguje stát
  • Zkušenost z kadetní školy
  • Konfrontace kultur
  • Jak najít komunikační linku mezi různými světy
  • Co dělá král
  • a další.

Já si myslím, že identita znamená všechno. Vy nemůžete nikým být, když nevíte, kým jste.

Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Jitkou Dvořákovou - Druhý život začíná po padesátce

Jitka Dvořáková se s námi podělí například o to, jak pozdě může ještě začít druhá kariéra a jaké byly významné momenty, které ovlivnily její život i kariéru. Společně nakoukneme do nového a rychlého s…

Brain&Breakfast s Jakubem Nešetřilem - Propojování světů, které si nerozumí aneb jak se dělá API

Jakub popíše svou cestu od cestování v dětství, přes prodej firmy až po propojování veřejného a neziskového sektoru a IT v rámci Česko.Digital. Společně budeme hledat průsečíky světů, které si běžně n…