Brain&Breakfast s Lukášem Bakošem - Málo známé psychologické principy pro každého, kdo (se) vzdělává

Lednová snídaně s Lukášem Bakošem byla o osobním rozvoji, o učení a hlavně o bariérách, které nás brzdí. Pokud si je dokážeme pojmenovat, pomůže nám to se lépe a rychleji učit a to je v dnešní době zatraceně potřeba.

Lukáš Bakoš, psycholog, manažer a učitel, který má manažerské zkušenosti z Telco a IT firem. Věnuje se rozvoji vrcholových manažerů a manažerek. Jeho srdcovkou je budování samořídících týmů a pomoc firmám vytvářet prostředí s vysokou samostatností, agilitou a autonomií. Zároveň učí studenty psychologie a managementu na Univerzitě Komenského.

Jak to všechno začalo

Lukáš má velmi rád studie a experimenty, které ukazují, jak v realitě vnímáme svět, podělil se s námi o obrovské množství konkrétních příkladů jednotlivých překážek, které nás brzdí v dalším učení a osobním rozvoji. A ten rozdíl je opravdu fascinující, jak jednotlivci či skupiny vnímají dané situace, řešení úkolů a podobně, a jaká je ve skutečnosti realita. Protože často je úplně odlišná.

Pokud chceme posouvat lidi a pomáhat jim vytvářet jejich nejlepší já, musíme se připravit na to, že nás budou nesnášet.

Bariéry

1. VĚDOMOSTI
Ve společnosti se objevuje trend "na co bych se učil a něco memoroval, když si můžu vše vygooglit a najít na internetu." Ale k rozvoji a využití kreativity a intuice jsou vědomosti zapotřebí. Myslíme si, že světu rozumíme, ale často je to jen iluze.

2. INTUICE
Lidé si myslí, že vědomosti nepotřebujeme. Ale to není pravda. Na intuici se můžeme spolehnout jen v té oblasti, ve které máme zkušenosti a znalosti.

3. CHYBY
Žijeme ve společnosti, kde nás trestají za chyby, a tak není divu, že máme strach z chyb. Jenže svět je příliš komplikovaný na to, abychom přišli ihned s komplexním řešením. Abychom dokázali najít to správné řešení, musíme zkoušet, co funguje a co ne. Proto je velice důležité dopřát si tu možnost chyby dělat a podporovat i ostatní, aby je dělaly taky. To je cesta, která nás posune k dalšímu rozvoji. Je třeba tak vytvořit takové bezpečné prostředí, ve kterém se lidé budou cítit komfortně a nebudou se bát chybovat.

4. HOMOFILIE
Podceňujeme hodnotu diverzity. Obklopujeme se lidmi, se kterými se nám dobře spolupracuje, při tom diverzní týmy jsou až o čtvrtinu efektivnější.

4. ENERGIE
Mozek je naprogramový tak, aby šetřil energii. Jsme zvyklý fungovat na autopilota. Nemáme rádi vyrušení, změny a narušení naší každodennosti.

Výzkumy říkají, že 40 – 60 % času jsme zvyklí jet na autopilota.

EGO-obranné mechanismy

Každý člověk potřebuje tzv. pozitivní sebeobraz, myslet si o sobě, že je ok. Když dostává negativní feedback, tak je to v podstatě útok na jeho pozitivní sebeobraz. Podprahově vzniká silná potřeba uchránit si ho. Do hry se tak dostávají ego-sebeobranné mechanismy. Ty se spouštějí právě tehdy, když člověk dostává negativní feedback.

Projevují se jako

  1. Protiútok
  2. Přesměřování
  3. Popření
  4. Znevažování
  5. Bagatelizování
  6. Racionalizace

Pravidlo 10 %

Pravidlo 10 % je užitečný návod, jak efektivně investovat do svého rozvoje. Pokud totiž věnujete 10 % času navíc danému "vzdělávání" a napíšete si, co si odnášíte/co vás nejvíce zaujalo, pak si zapamatujete 3-5 x více, než když to neuděláte. Podívejte se na ilustrační příklad:
Za 10 hodin přečtu knihu, která má 100 stran. Po přečtení si pamatuji ale jen 1 stranu. Pokud ale věnuji ještě navíc 10 % času strávených nad knihou (tzn. 1 hodinu) a zreflektuji si, co si pamatuji, co mě zaujalo, vypíšu si poznámky, pak si zapamatuji 3x- 5x více, tedy místo 1 stránky to bude 3- 5 stránek.

Další zajímavostí je, že člověk se naučí více, pokud se soustředí na více věcí naráz a získané znalosti si tak doplňuje a prokládá, než kdyby se zaměřil jen na jednu věc.

Co stojí za to přečíst

Jestli vás téma učení opravdu zajímá, přečtěte si knihu Learning how to learn (Barbara Oakley), která je podle Lukáše v tomto tématu #gamechanger. Kromě toho během přednášky padly tipy na následující tituly:

Think Again- Adam Gant
Originals- Adama Grant
Jak postoupit do vyššího levelu- Marshal GoldSmith
Radical Candor- Kim Scott
Black Box Thinking- Matthew Syed
First things first- Stephen R. Covey
Stolen Focus- Johann Hari
Adapt- Tim Harford
The art of thinking clearly- Rolf Dobelli

Skečnout záznam z přednášky od Dominiky Kadeřábkové
Skečnout záznam z přednášky od Dominiky Kadeřábkové

Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Abhejali Bernardovou - Dokážeme víc, než si většinou odvážíme připustit

Jak nastavit svou mysl tak, abyste dokázali zdolávat běžné i náročné výzvy, a to nejen ty sportovní?

Brain&Breakfast s Eliškou Remešovou- Emoční první pomoc

Eliška Remešová se během snídaně zaměřila na téma emoční první pomoci, která je v posledních letech čím dál tím více potřebná a vyhledávaná. Poradila, jak se zachovat v různých krizových situacích a j…