Brain&Breakfast s Eliškou Remešovou- Emoční první pomoc

Eliška Remešová se během snídaně zaměřila na téma emoční první pomoci, která je v posledních letech čím dál tím více potřebná a vyhledávaná. Poradila, jak se zachovat v různých krizových situacích a jak účinně a citlivě reagovat.

Eliška je psycholožka, psychoterapeutka, více jak 14 let působí i ve firmách, ať už v interním HR nebo později jako externí konzultant- psycholog.

Psychologické bezpečí ve firmách

Elišky srdcové téma jsou vztahy, nejen ty partnerské. Vývojem doby a vzhledem i k poptávce si postupně uvědomila, že by se mělo více mluvit o vztazích ve firmách. Protože firmy jsou tvořeny lidmi a vztahy mezi nimi. Čím více je období, ve kterém se nacházíme turbulentnější, méně předvídatelné a dynamičtější, tak je potřeba využívat na maximum to, co je v nás. A to je možné jen tehdy, když se cítíme dobře a bezpečně s lidmi okolo nás.

To, že máte dobrou atmosféru v týmu a příjemné prostředí pro práci, nemusí znamenat, že máte i psychologické bezpečí v týmu. Proto je dobré si o tom i více nastudovat.

Krize může být i to, když vám jsou tři roky a váš rodič zmáčkne tlačítko výtahu místo vás.

Krize je přechodný stav vnitřní nerovnováhy způsobený nejrůznějšími stresory, je to zlomový bod v našich životech, kdy po překonání získáváme do "své výbavy" nástroj, díky kterému podobné situace v budoucnu zvládneme lépe. Když se objeví u malého dítěte jakýkoli podnět, tak se dostává do paniky a neví, jak s tou situací naložit, protože ještě žádnou "výbavu" nemá. A tak je potřeba mít emočně inteligentní zralé rodiče, aby vysvětlovali, co se stalo a díky tomu zpětně získává výbavu i to dítě. V průběhu života se učíme reagovat na dané situace, rozšiřujeme si naši "výbavu" a postupně jsme méně a méně náchylnější. Jenže se zas objevují nové a větší situace, které nás dostanou do krize.

Často slýchané nevyžádané rady
Často slýchané nevyžádané rady
Až 80 % lidí nevyhledá odbornou pomoc ve chvíli, kdy ji potřebuje. A tak se lehce může stát, že tací lidé přijdou za vámi.

Jak pomoci

Dobře míněná rada, když prožívá člověk krizi, většinou nepomůže. Raději darujte bezpečnou zkušenost, že to, že se vám někdo svěří a požádá o pomoc, je dobrý nápad. Zvýšíte tak pravděpodobnost, že si ten člověk řekne o pomoc i příště, že v tom nebude sám.

Je potřeba upozadit své ego, krotit nevyžádanou odpovědnost za druhé a být tu pro ně tady a teď. To celé krásně demonstruje video, které s námi Eliška sdílela během její inspirativní přednášky.


Kde hledat odbornou pomoc

Jsou situace, kdy nemusíme pomáhat my. Je ale určitě dobré vědět, kam se v případě potřeby obrátit. Eliška vytvořila přehled dostupné pomoci na nejrůznější potíže, pro různé věkové kategorie, se kterými se v životě můžeme potkat.

Zaujalo?

Užijte si záznam či poslech a přijďte na další snídani. Těšíme se!


Kam dál?

Brain&Breakfast s Michalem Miovským - Návykové látky a jejich regulace

Proč je téma regulace návykových látek tak složité? Proč bez pochopení a znalosti historie není možné toto téma úspěšně řešit a vyřešit už dnes? V čem tkví komplikovanost vztahů různých stran a jejich…

Brain&Breakfast s Tomášem Šebkem - Ministr zdraví

Než drahou léčbu, mějme levnou prevenci. Než dlouhý bolestivý život, raději kvalitní, prožitý déle ve zdraví. Do roku 2030 zvýšíme v ČR počet let prožitých ve zdraví o 5 let. Pomůžete?