Další Brain&Breakfast ve znamení štěstí a inovativních nápadů podnikatele a vizionáře Juraje Málika

Pohled Juraje Málika na úspěch se v mnohém liší od toho, co byste od úspěšného podnikatele čekali. Nechce být největší, nejlepší ani nejbohatší. Juraj Málik, další průvodce inspirativní přednáškou Brain&Breakfast, chce být šťastný. A šťastní by měli být i zaměstnanci!

Juraj Málik se nedá charakterizovat jen profesí, kterou dělá. Je učitel, podnikatel, sportovec, autor knih a také vizionář. To, co jeho činnosti spojuje, je hledání štěstí, které však nechce jen pro sebe, ale i pro ostatní. „Jsem zvyklý být součástí týmu a naplno svůj mozek zapojit na to, co potřebují ostatní,“ řekl při své inspirativní Brain&Breakfast Málik.

Při množství aktivit a firem a podniků, které Juraj Málik založil (Poradca podnikateľa, hotely, vydavatelství, sauny a další), by si člověk myslel, že alespoň část své práce bude dělat na mobilu a zbytek na počítači. Jak na něj ale prozradil Jan Košturiak, Juraj Málik je až anti-počítačový člověk.

Místo mailů píše v ruce a místo tradiční prezentace doprovázející ranní přednášky Brain&Breakfast vedle sebe radši posadí moderátora a garanta slovenských snídaní, Jána Košturiaka, a pojme celou ranní lekci jako konverzaci.

V lehkém konverzační tónu pokračoval i zbytek přednášky, ve které Málik popsal, jak chodí na nápady, kdo jsou jeho hrdinové nebo jak se mu podařilo překonat všechny překážky a vybudovat úspěšný byznys. „Je to o tom nebát se, že se to nepodaří,“ řekl.

Už před 25 lety jsem pochopil, že moje hlava přijde na spoustu myšlenek, ale abych je protřídil a zrealizoval, na to nemám energii. Proto jsem se rozhodl tyto myšlenky ukotvit v týmech.
Juraj Málik

O tom, že vybudoval kvalitní týmy, svědčí i zaměstnanci, kteří s tím leckdy zůstávají i přes deset let. Rekordmanem je zaměstnanec, který si pamatuje historii firmy 26 let dozadu. Toho Málik docílil svým uvolněným vedením, ve kterém upřednostňuje spíš pohodu před honbou za výsledky.

„Nejlíp mi je s lidmi, a ještě líp s těmi, se kterými se navzájem vybereme. A takoví lidé jsou firma. Moje cesta je užívat si to a tvořit s týmem,“ představil svou filozofii.

Řekl jsem si, že jeden člověk může změnit svět, a rozhodl jsem se, že takhle budu žít a že nebudu lhostejný a že i já můžu změnit svět. Ne naráz, ne všechno, ale po kouscích.
Juraj Málik

Málik je autorem dvou motivačních knih (Objavte svoj talent a Začnite už!) a vytvořil také diář přímo určený manažerům, kde přichází s originálním principem s názvem Ruka. Ten lidem dává snadný návod k žití, který mají stále u sebe, připevněný na paži.

Kromě mnoha jiných aktivit Málik i přednáší a je konzultantem. Přemýšlí, že by v budoucnu založil manažerskou univerzitu.

Zaujalo?

Záznam celé snídaně s Jurajem Málikem si můžete pustit z videozáznamu nebo jako podcast:


Kam dál?

Přečtěte si, jak štěstí mezi zaměstnanci popsal na Brain&Breakfast Josef Dvořáček ze Sonnentoru →

Nebo poznejte původ a příběh snídaní Brain&Breakfast v nejnovější případovce →

Brain&Breakfast s Lukášem Bakošem - Málo známé psychologické principy pro každého, kdo (se) vzdělává

Snídaně s Lukášem Bakošem byla o osobním rozvoji, o učení a hlavně o bariérách, které nás brzdí. Pokud si je dokážeme pojmenovat, pomůže nám to se lépe a rychleji učit a to je v dnešní době zatraceně…

Brain&Breakfast s Martinem Poliačikem - Jak v postfaktické době hledat cesty k našim blízkým?

Jak komunikovat s lidmi, aniž byste se museli vyhýbat třaskavým tématům a vyhnuli se zbytečným konfliktům? Jak ustát náročné diskuze se svými blízkými v případě, že máte rozdílné názory?