Irena Zatloukalová: Nejde o lepší organizaci času, ale o přístup k němu

Každý měsíc vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Knihu na únor, která se zabývá problémem, na který si občas stěžuje úplně každý z nás, doporučila Irena Zatloukalová. O jaký problém jde a jak se jmenuje kniha, která nám s ním pomůže? Dozvíte se v textu článku a od samotné Irči ve videu.

Asi neexistuje nikdo, kdo by mohl říct, že si nikdy nepostěžoval na to, že nemá čas. Podobné období, kdy povinnosti a úkoly převážily čas, který bylo možné na jejich vyřešení vynaložit, měla i Irena Zatloukalová. V té době opakovala větu „nemám čas“ víc, než by se jí líbilo.

Sáhla proto po knihách, které by jí poskytly co možná nejkonkrétnější návod, jak čas lépe organizovat a jak v nabitém programu najít místo ještě na něco dalšího. Žádná z nich ale očekávané výsledky nepřinesla.

Změna přišla až s knihou Člověk a čas – Time management IV. generace od konzultanta Petra Pacovského, která je zároveň knihou měsíce února. Tu na rozdíl od těch předchozích nepřečetla rychle, aby se hned naučila, jak si s nedostatkem času poradit. Knihu Člověk a čas četla díky stylu a rozložení kapitol pomalu.

„Na konci každé kapitoly jsou úkoly, které je dobré udělat hned, protože na ně další kapitola navazuje. Naučilo mě to trpělivosti, nespěchat a nechtít to mít hned přečtené, ale skutečně to prožít.“
Irena Zatloukalová

Prožitek, který si z knihy odnesla, ji kromě trpělivosti dal i rozdílné přemýšlení o čase a o úkolech, které pro ni dříve byly prioritou. „Když mám pocit, že něco nestíhám, tak přemýšlím o tom, jestli je to pro mě skutečně důležité, jestli to skutečně potřebuju řešit a kolik tomu chci dát času,“ popisuje Zatloukalová, co se za posledních pár let změnilo. „Došlo mi, že jak vnímám čas a jak s ním nakládám, záleží na tom, jak o čase přemýšlím,“ říká Zatloukalová.

KNIHA MĚSÍCE LEDNA: CESTA KE ŠŤASTNÉMU DĚTSTVÍ

Lednovou knihu měsíce o výchově dětí a rozdílech vznikajících v dětství, vybral Martin Ruman. Knihu si můžete pořídit pod tímto odkazem.

K přemýšlení o čase a o způsobu nakládání s ním nabádá knížka už tím, jakým způsobem ji Pacovský napsal. Od konkrétních rad čtenáře totiž nedělí jen úkoly na konci kapitol.

„Tahle knížka není zázračná pilulka. Má přibližně 300 stran a návody, které se dají používat, jsou na posledních 30 stranách. Zbytek té knížky je o hlavě a o přemýšlení o tom, co nám říká, na co máme nebo nemáme čas.“
Irena Zatloukalová

„Nemám čas“ ve skutečnosti není něco, v čem nám pomůže vícehodinový den.

Pokud vás téma knihy zaujalo a chtěli byste se dozvědět víc, podívejte se na krátké video, ve kterém ji Irena Zatloukalová představuje.

Rádi byste si knihu přečetli? Pořiďte si ji v papírové podobě.


Kam dál?

Nechte se inspirovat také výběrem knih dalších členů sítě Red Button.

Radka Horáková: Důležitá životní témata neřešíme, pak toho často litujeme

Každý měsíc vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Knihu na prosinec zabývající se myšlenkami, které se lidem honí hlavou ve finálních momentech života, vybrala Radka Horáková…

Petr Beneš: Biologie je důležitá, určuje nás ale kultura

Každý měsíc vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Listopadovou knihu, která poodhaluje odpovědi na základní otázky týkající se vývoje lidstva a kultury, vybral Petr Beneš. O…