TIP Davida Vrby #052: Hrát nebo vyhrávat?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Hrát nebo vyhrávat?

Za 25 let své kariéry jsem se setkal a pracoval s mnoha lidmi. Až docela nedávno jsem si uvědomil, že ve hře zvané život se potkávám s hráči, kteří potřebují vyhrávat, a s těmi, kteří hrají, protože je baví hra samotná.

Všiml jsem si, že ti první byli v mládí mnohdy aktivními sportovci a doteď si udrželi potřebu soutěžit a vyhrávat. Když si s nimi dáte ping pong, i nyní vás musí porazit. Jsou velmi rychlí a pracovití.

Jejich speciální podskupinu tvoří ti, kteří chtějí vítězit za každou cenu. Často jsou dnes velmi bohatí, často však zapomněli na radost ze hry. Někteří přišli o zdraví, někteří se rozhádali se všemi kolem sebe, protože výhra je, oč tu běží. A ta má své poražené a oběti.

Jsem si vědom toho, že firmy potřebují lídry, kteří jsou hladoví po vítězství. Vzpomínám si na své nejlepší prodejce, ale i kamarády a některé velmi úspěšné podnikatele. Firma a svět potřebují ovšem i ty, jejichž motivací jsou smysl, služba a poslání mnohem více než výhra.

A teď tip. Zcela bych se vyvaroval všech, kteří chtějí vyhrávat za každou cenu. Korumpujících podnikatelů ničících své dodavatele a přírodu, manažerů, kteří musí mít vždy poslední slovo. Těch, kteří makají pro bonus a ve fotbale potřebují vyhrát i nad vlastními dětmi.

Sám sebe vnímám jako hráče, který taky rád vyhrával, ale nyní si užívá více hry samotné. Do které skupiny patříte vy?

David