TIP Davida Vrby #053: Firemní kultura!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Firemní kultura!

Kdo mě zná, dobře ví, že firemní kultura je mé srdcové téma. Globálně se pouze cca 10 % firem (u nás méně) pyšní svou kulturou jako komparativní výhodou. Asi si říkáte, jak by se mohl jen jeden tip trefit do tak komplexního tématu, jakým je firemní kultura. A máte pravdu, je to téma komplexní. Kdyby nebylo, firem, které ho ovládají, by mohlo být mnohem více.

Vyhledávání odkazů (tedy nárůst zájmu) k danému tématu roste raketovým tempem. To je dobře. Firmy a lídři konečně pochopili, že má cenu se o firemní kultuře dozvědět více. Nicméně, jsme stále na začátku. Dnes a denně se potkáváme s realitou, která ukazuje, že znalost tématiky, schopnost firemní kulturu řídit, obzvláště v „C-suite“, je skutečně malá. Neustále převládá názor, že jde o něco neuchopitelného, nepopsatelného a tím pádem neříditelného. Chyba!

Kultura se řídit dá. Stejně tak jako u každé jiné disciplíny musí i zde lídři získat adekvátní postoje, dovednosti a znalosti. Znalosti třeba o tom, jak se měří kulturní entropie podle Barretta. Dovednosti, co lídrovi pomocí kulturní mapy umožní provést kulturní intervenci (tedy postarat se, aby chtěného chování bylo více a nechtěného naopak méně). V neposlední řadě, a nebo lépe v první řadě, jde o postoje, „mindset“. K tomu všemu existují tipy, triky a spousta inspirace jak z Česka, tak ze světa.

Můj tip: Pokud jsou u vás znalosti, dovednosti a postoje v této oblasti na bodu nula, něco s tím udělejte. Přineste téma do centra pozornosti vašeho vedení. Firemní kultura je o produktivitě a výsledcích. Na to určitě uslyší. :)

David