TIP Davida Vrby #054: Jak na naše stavy!

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Jak na naše stavy!

Už jsem jednou psal o tom, jak důležité je být schopen ovládat své standardy. Byl to tip 29. Stejně důležitá a možná ještě důležitější je schopnost ovládat své stavy. Myslím, že za posledních 10 let jsem se v této disciplíně docela vylepšil. Bylo to mé vědomé rozhodnutí.

Stárnu, to je fakt. Jsem proto klidnější než dřív? Trochu ano, ale jen stárnutí by nestačilo. Dnes a denně potkáváme naštvané a rozčílené důchodce v MHD a ti jsou o hodně starší než já.

V uvědomění si, jak dobré je své stavy ovládat, mi asi nejvíce otevřel oči příběh Viktora Frankla. Později to byly také přednášky Tonyho Robbinse. Vědomě ovládat své stavy je cesta k lepšímu životu. Co je k tomu třeba? Hlavně akceptování faktu, že stavy a nálady můžeme mít pod kontrolou, že jde o naše svobodné rozhodnutí.

Dřív jsem si myslel, a aktivně jsem své chování obhajoval, že rozčílit se v práci, když něco nejde, je cool, že by to manažer měl dělat, že to k práci lídra patří. Blbost. Je to vlastně úplně obráceně, jde o selhání (jak doma, tak v práci nebo např. v restauraci). Komu nasloucháte více? Člověku, který se ovládá, nebo tomu, kdo vybuchne kvůli každé maličkosti?

Schopnost vědomě pracovat se svými stavy se dá trénovat. Má to své techniky a celou řadu tipů a triků. Pokud jste je ještě neobjevili, jistě to udělejte. Já teď jen lituji, že jsem s tím nezačal dříve. Ušetřil bych sebe (a své okolí) mnoha trapných situací.

David