TIP Davida Vrby #055: Stáli jste už někdy modelem?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Stáli jste už někdy modelem?

Pokud vedete týmy, stojíte modelem každý den a bez přestání. Mám na mysli všem známý role modelling. I přes opakování je často velmi opomíjený a podceňovaný (jak rodiči, tak i lídry).

Nezřídka se dostávám v mé konzultantské činnosti do situace, kdy chce vedení zajistit, aby bylo ve firmě více jistého chování. Jde o velmi klasický požadavek, říkám mu kulturní intervence.

Představte si, že vedení firmy například požaduje, aby bylo ve firmě více iniciativy, aby lidé přicházeli s nápady, aby nečekali. Nicméně při workshopu na dané téma nikdo z leadership týmu s iniciativou nepřichází, nikdo se neujímá rolí, které je nutné během semináře zaplnit.

Asi už chápete, co chci říci. Pokud nepůjdou lídři příkladem, pokud nevykročí první (od slova „lead“), jen těžko se to dá očekávat od jejich podřízených. Všichni, ať chceme nebo ne, zrcadlíme. Týká se to našich stavů, o kterým jsem psal, ale také priorit, aktivit, na které se zaměřujeme. Jde o naši nedochvilnost a třeba i oblékání.

Relativně pozdě jsem si jako lídr uvědomil, jak je na mě vidět. Jak mé chování utváří a posouvá chování ostatních, jak mé nastavení mění týmovou náladu. Mé zvyky (ale někdy i zlozvyky) se pomalu vkrádaly do kultury týmu.

Co dodat? Lídrovství je zodpovědnost. Buďte tedy modely odpovědnými!

David